Lijnen huis met euromunten

Verduurzamingstip #5: warmtepomp weetjes


23.882 keer gelezen

Wil jij je steentje bijdragen aan een beter milieu? Vervang je cv-ketel door een warmtepomp. Steeds meer mensen kiezen hiervoor. In de afgelopen 15 jaar zijn er dertig keer meer warmtepompen geïnstalleerd in woningen. Hierdoor zal het aantal warmtepompen in 2022 ruim boven de 1 miljoen uitkomen! Maar wat kost een warmtepomp en wat is de terugverdientijd? Dat lees je hieronder.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een groene variant van je cv-ketel. Lekker duurzaam én energievriendelijk dus. Het systeem haalt energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt gebruikt voor het verwarmen of verkoelen van lucht en water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die op hun eigen manier werken. Mét of zonder cv-ketel. In nieuwbouwwoningen worden warmtepompen bijna standaard geplaatst.

Geschikte warmtepompen voor bestaande bouw

Ook die zijn er! Maar je woning moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • De woning moet goed geïsoleerd zijn.
  • Er moet plek zijn voor een buitenunit. Bijvoorbeeld op het dak, aan de buitenmuur of in de tuin.
  • In huis moet er genoeg ruimte zijn om de warmtepomp te installeren.
  • In de buitenmuur moet een doorvoer gemaakt kunnen worden voor de leidingen.
  • Er moeten grote oppervlakken voor warmteafgifte zijn. Een warmtepomp zonder vloerverwarming of met bestaande radiatoren vormt vaak een uitdaging.

Kosten warmtepomp

De kosten van een warmtepomp variëren enorm. Wij geven je een indicatie:

  • Heb je een warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt? Dan ben je minimaal 5.000 euro kwijt.
  • Werkt jouw warmtepomp op zichzelf? Voor een volledige warmtepomp ben je zo’n 15.000 euro kwijt.

Goed om te weten: de overheid heeft een subsidie voor onder andere warmtepompen beschikbaar. Lees hier over meer verduurzamingsmaatregelen voor je woning.

Terugverdientijd van een warmtepomp

Verwacht niet dat je je investering in 5 jaar hebt terugverdiend. Misschien heb je alles binnen 10 jaar terugverdiend, maar wellicht doe je er wel 15 jaar over. De terugverdientijd hangt af van je woning, type warmtepomp en je gebruiksgedrag. Je gaat besparen op je gaskosten, maar je zult een stijging zien van je jaarlijks verbruik van elektriciteit met een warmtepomp.

Warmtepompen

Warmtepomp en de impact op het milieu

Je stroomverbruik gaat dus omhoog. Daartegenover staat dus dat je veel minder gas gaat gebruiken, geen of nog maar de helft. Hoeveel minder hangt af van het type warmtepomp. Hierdoor gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water 25 tot 55 procent omlaag. Jouw stroomgebruik kan je ook compenseren door zonnepanelen te laten plaatsen. Handig!

De voordelen op een rij

Oké, een warmtepomp aanschaffen kost behoorlijk wat aanpassingen aan je woning, geld om ze te installeren en tijd om je kosten terug te verdienen. Maar... als alles aangesloten is, dan heb je dus wel degelijk voordeel van je warmtepomp. In het kort:

  • Je geniet snel van de juiste temperatuur in je woning.
  • Het hele jaar door wordt je binnentemperatuur gereguleerd.
  • Ook de luchtvochtigheid wordt geregeld.
  • Je stoot minder CO2 uit en bent groen (=supergoed) bezig.

Wachtlijsten voor warmtepomp in 2022

Op dit moment kampen we wereldwijd met een tekort aan materialen, waaronder de chips die ook voor warmtepompen zo belangrijk zijn. Hierdoor is er beperkt aanbod en kan het voorkomen dat een warmtepomp nu niet beschikbaar is voor installatie. Daarnaast is de vraag naar een warmtepomp zo hoog, dat er ook een gebrek aan installateurs ontstaat. Wat je wél kan doen? Jezelf inschrijven bij diverse initiatieven die in december leveren. Jouw voordeel: je staat op deze manier al op de wachtlijst én vaak worden er lagere tarieven aangeboden aan de hand van het inschrijfaantal. Scheelt weer!

Warmtepomp of iets anders ‘groens’ kopen? Wij helpen je!

Even iets ‘groens’ kopen, daarvoor trek je liever niet je rekening leeg. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de financiering voor je groene huis rond te krijgen! Hoe? Bel Academia op 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Wij geven je onafhankelijk advies.

Heb je een vraag? Bel ons!