Verduurzamingstip #3: dakisolatie


6.047 keer gelezen

Weet je dat 20% van de woningen geen dakisolatie heeft? En bij de 80% die dit wel heeft, gaat het vaak om een dunne laag met matige isolatiewaarde. Het kan dus zeker lonen om je dak te checken! Want wie wil nu geen warmer huis met een lagere energierekening? Lees hoe je dakisolatie aanpakt, wat het kost én wat het oplevert.

Check of je dak is geïsoleerd

  • Bouwjaar 1975 of eerder: bij de bouw van jouw woning is het dak niet geïsoleerd. Het kan wel zijn dat er later dakisolatie is aangebracht. Wanneer dit niet recent is gedaan, zal dit gaan om een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter.
  • Bouwjaar tussen 1975 en 1992: woningen die in deze periode zijn gebouwd, hebben meestal een matige dakisolatie van 3 tot 5 centimeter. Ook in dit geval kan het natuurlijk zijn dat de woning later nog beter is geïsoleerd.
  • Bouwjaar 1992 of later: bij de bouw heeft jouw woning een prima isolatielaag gekregen. Waarschijnlijk tussen de 8 en 10 centimeter. Deze dakisolatie hoef je niet te verbeteren.

Hoe isoleer je het dak?

In veel gevallen wordt ervoor gekozen om de binnenkant van het dak te isoleren. Bijvoorbeeld met een dikke laag steenwol of glaswol. Heb je geen twee linkerhanden? Dan kan je dit vaak gewoon zelf doen ;). Laat je het dak renoveren? Dan kan je het ook vanaf de buitenkant laten isoleren. Het voordeel hiervan is dat dit je binnen geen ruimte kost. Hiervoor is het altijd nodig een professioneel klusbedrijf in te schakelen. Welke isolatiemethode voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van het type dak dat je hebt.

Kosten dakisolatie

Ga je van geen dakisolatie, naar een goede isolatie (Rc-waarde 4)? Dan kost dakisolatie voor een schuin dak, gemiddeld 4.400 euro. Houd bij het isoleren van een plat dak rekening met een kostenplaatje van zo’n 3.200 euro. Dit is een éénmalige investering. Maar vanaf dit moment bespaar je direct op de energiekosten. Dakisolatie voor een schuin dak scheelt in dit geval gemiddeld tussen de 450 euro (onverwarmde zolder) en 800 euro (verwarmde zolder) per jaar. Bij een plat dak zal dit op een besparing van ongeveer 700 euro uitkomen. Zo heb je de investering al met een aantal jaar terugverdiend. En al die jaren én de jaren erna zit je er ook nog eens lekker warm bij!

Dakisolatie en de impact op het milieu

Er zijn veel verschillende soorten materialen voor dakisolatie. Voor het milieu is het belangrijkste punt de isolatiewaarde (Rc-waarde). Kies altijd voor een dakisolatie met Rc-waarde van 4 of meer. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe meer geld én energie je bespaart. Dus hoe beter dit is voor het milieu. Kies daarnaast voor isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk voor dakisolatie.

Door te kiezen voor een goede dakisolatie bespaar je jaarlijks op je CO2 uitstoot tussen de 900 kilo (onverwarmde zolder) en 1.700 kilo (verwarmde zolder).

Subsidies dakisolatie

Goed nieuws: er is een subsidie voor isolatie. Met deze subsidie kan je ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen. Er is wel een voorwaarde: je moet twee of meer maatregelen nemen. Dus isoleer behalve het dak, bijvoorbeeld ook de vloer of muur. Meer weten over verduurzaming? Check onze tips!

Hypotheek dakisolatie: doe een check!

Bij het afsluiten van je hypotheek mag je meestal extra lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie. Meer weten? Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Vul het formulier hieronder in of bel 078 648 14 80. Een eerste gesprek is gratis.

Heb je een vraag? Bel ons!