Verduurzamingstip #2: muurisolatie
Deze maand als verduurzamingstip: muurisolatie. Zo gedaan, en vaak verdien je de kosten van muurisolatie al met een paar jaar terug. Een warm huis, zonder hoge kosten! In dit artikel vertellen we je alles over de soorten muurisolatie, de kosten en natuurlijk wat je bespaart op je energiekosten.
Wat is muurisolatie?
Muurisolatie wordt ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Bij muurisolatie wordt de lege ruimte (de spouw) tussen de binnenmuur en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Meestal gebeurt dit binnen één dag. Omdat je door betere isolatie minder warmte verliest, heb je direct voordeel: een prettiger binnenklimaat en een lagere energierekening! Daarnaast voorkomt goede spouwmuurisolatie vocht en schimmel tussen en op de muren.
Muurisolatie: 4 populaire soorten
De vier soorten isolatiemateriaal hieronder zijn het populairst voor muurisolatie.
- Glas- en steenwol: bij muurisolatie spuit men glas- of steenwolvlokken in de muur. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwen.
- PUR schuim: polyurethaan schuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten, hierna ontstaat er een isolerend schuim dat werkt als muurisolatie. Ook geschikt voor kleinere spouwen.
- EPS parels: ook wel polystyreen parels, zijn eigenlijk kleine kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Ook geschikt voor kleinere spouwen. Aan de kleur van de bolletjes herken je de kwaliteit. Hoe donkerder, hoe beter de isolatie.
Wat kost muurisolatie per m2?
De kosten voor spouwmuurisolatie per m2 liggen tussen de 15 tot 30 euro. Zo liggen de kosten van isolatiematerialen als glaswol of EPS parels op 15 euro per m2. En betaal je voor isoleren met PUR schuim zo’n 25 tot 30 euro per m2. Natuurlijk zijn de totale kosten voor muurisolatie ook afhankelijk van factoren zoals de dikte van de spouw en de moeilijkheidsgraad. Een voordeel: spouwmuurisolatie gaat over het algemeen net zo lang mee als je woning zelf. Je hoeft deze kosten dus maar één keer te maken.
Kosten muurisolatie zo terugverdiend
De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen de 3 en 5 jaar. Heb je bijvoorbeeld een tussenwoning (muuroppervlak 39 m2)? Dan kost muurisolatie zo’n 900 euro. Je bespaart daarmee gemiddeld 260 euro op je jaarlijkse energiekosten. Bij een hoekwoning (muuroppervlak 103 m2) betaal je voor muurisolatie zo’n 2.400 euro en bespaar je gemiddeld 650 euro. (bron: Milieu Centraal). Zo terugverdiend dus!
En er is meer goed nieuws: er is subsidie voor isolatie. Deze kan oplopen tot wel 30% van de kosten. Belangrijk: je laat twee soorten isolatie aanbrengen. Benieuwd naar meer isolatie- en verduurzamingsmaatregelen? Bekijk onze duurzaamheidstips!
Muurisolatie en de impact op het milieu
Door jouw woning beter te isoleren, gaat er veel minder warmte én dus energie verloren. Dat je kiest voor muurisolatie, is belangrijker dan met welk materiaal je dat doet. Maar wil je het echt goed doen? Let dan op de levensduur van het materiaal en de isolatiewaarde (Rd). Ook kan je letten op keurmerken zoals: Cradle to Cradle (C2C, dit wijst op recyclebaarheid) of Dubokeur (dit kijkt naar milieu-impact).
Voorkeursvolgorde materialen voor het milieu:
- Bovengemiddeld: glaswolvlokken, HR EPS parels (grijs), cellulose, of bio EPS (biofoam).
- Gemiddeld: EPS parels (wit) en steenwolvlokken.
- Onder gemiddeld: PUR schuim met HFK (heeft echter een hogere isolatiewaarde en energiebesparing die nog niet is meegerekend in de milieu-vergelijking).
Let wel op: de resultaten verschillen van producent tot producent (bron: Milieu Centraal).
Lening muurisolatie? Neem contact op!
Wil jij graag warmte binnen houden en een lagere energierekening? Dan is het goed om te weten dat je extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen zoals muurisolatie. Schakel Academica in voor onafhankelijk advies. Bel ons op 078 648 14 80 voor persoonlijk advies of laat hieronder je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis.