Verborgen gebreken: huis gekocht en nu?


26.892 keer gelezen

Je hebt je droomwoning gekocht! Tevreden sta je in je paleisje en je kijkt glunderend om je heen. Ineens zie je een vochtplek op het plafond en scheuren in het stucwerk die achter meubels verstopt zaten. Na inspectie blijkt dat er sprake is van verborgen gebreken. Wat nu?

Wat is een verborgen gebrek?

Verborgen gebreken zijn onzichtbare mankementen aan een huis die pas na de verkoop (levering) bekend worden. Vanuit de meldingsplicht moet een verkoper van een huis jou actief op de hoogte stellen. Soms maakt de verkoper geen melding van gebreken aan de woning, of was er zelf niet van op de hoogte. En dat is nogal balen, want de herstelkosten lopen al gauw in de duizenden euro’s! 

Voorbeelden verborgen gebreken

  • Een lekkage in de badkamer
  • Rioolproblemen
  • Constructiefouten
  • Water in de kruipruimte
  • Krimpscheuren
  • Palenpest
  • Asbest
  • Elektriciteitsproblemen
  • Woning verwarming stuk

Mededelingsplicht én onderzoeksplicht

Natuurlijk wil jij geen verborgen gebreken na aankoop van het huis ontdekken. Voldoe daarom aan je onderzoeksplicht die je als koper hebt. Check de staat van het huis, ga voor aankoopbegeleiding of laat bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring doen. Hiermee kunnen ernstige gebreken snel aan het licht komen. Mochten die er zijn, dan sta je sterker in de onderhandelingen over de koopsom. Het is altijd slim om goed door te vragen aan de kopers of er gebreken zijn. Tip: stel vooraf al een vragenlijst op.

Termijn verborgen gebreken

Als je 10 jaar geleden een huis hebt gekocht kun je natuurlijk niet meer de verkoper de schuld geven van een mankement aan het huis. Hoe lang heb je om een verkoper aansprakelijk te stellen? Als je een verborgen gebrek ontdekt hebt, moet je binnen 2 maanden dit kenbaar maken. Je kunt het eerst met de koper proberen op te lossen. Zet alles goed zwart op wit. Worden afspraken niet nagekomen? Dan kun je alsnog juridische bijstand inschakelen.

Let op: verjaring verborgen gebreken huis

Heb jij een schriftelijk klacht ingediend bij de verkoper en gebeurt er niets? Dan moet je binnen 2 jaar een procedure bij de rechter starten. Zo niet, dan kan deze ‘zaak van verborgen gebreken’ verjaren. Als de verkoper binnen die 2 jaar alsnog zegt het op te lossen, dan start de termijn van 2 jaar opnieuw. 

Voorkom financieel nadeel door verborgen gebreken met aankoopbegeleiding!

Met de aankoopbegeleiding van Academica wordt je op de meest zorgeloze en efficiënte manier huiseigenaar. Je krijgt een gratis voortaxatie, hulp bij bieden en onderhandelen én advies bij het tekenen van je koopcontract. Daarnaast kunnen we je helpen bij het aanvragen van een bouwtechnische keuring om eventuele verborgen gebreken op te sporen. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis.

Heb je een vraag? Bel ons!