Getrouwd stel

Trouwen 2018: niet in gemeenschap van goederen [nieuwe wet]


13.556 keer gelezen

Verschil: gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Wanneer je trouwt, doe je dat in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Verschil: als je trouwt in gemeenschap van goederen, dan wordt alles van jullie samen. Bij trouwen op huwelijkse voorwaarden blijven  vooraf bepaalde bezittingen gescheiden. Mits je het anders laat vastleggen bij de notaris natuurlijk!

In 2018 geldt nieuwe wet bij trouwen

Tot en met 2017 was trouwen in gemeenschap van goederen de standaard. Driekwart van de huwelijken werd in deze vorm gesloten. Vanaf 1 januari 2018 trouw je standaard op huwelijkse voorwaarden. De nieuwe wet houdt het volgende in:

  • Eigen bezit: al het vermogen dat je vóór het huwelijk al had, én alle persoonlijke schenkingen, erfenissen of giften die je tijdens het huwelijk krijgt.
  • Gezamenlijk bezit: alleen het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk samen opbouwen.

Huwelijkse voorwaarden en hypotheek 2018

Voor je hypotheek geldt sinds dit jaar het volgende: had één van jullie al een hypotheek vóór jullie huwelijk? Dan blijft deze op naam staan van degene die hem heeft afgesloten. Sluiten jullie samen een hypotheek af tijdens jullie huwelijk? Dan is dit gezamenlijk bezit. Voor het kopen van een woning geldt hetzelfde. Vooral wanneer jullie samen in een koophuis wonen, is het verstandig om hierover vooraf advies in te winnen.   

Gemeenschap van goederen en hypotheek 2018

Trouwen in gemeenschap van goederen heeft voor veel stellen nog steeds de voorkeur. Als het om je hypotheek gaat zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Niet alleen het huis en de hypotheekworden gedeeld bezit, ook het renteverleden. Tegenwoordig mag je maximaal 30 jaar je hypotheekrente aftrekken. Maar heeft jouw partner al 10 jaar hypotheekrenteaftrek gehad? Dan hebben jullie bij de aankoop van een nieuwe woning anno 2018 nog maar 20 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Flinke hypotheekschuld? Ook deze wordt bij trouwen in volledige gemeenschap van goederen vanaf 2018 van jullie samen.

Natuurlijk kun je bij het kopen van een huis ook nog steeds kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

Advies nodig? Zeg JA tegen Academica

Ga jij trouwen en een huis kopen? Alvast gefeliciteerd! Wil je weten wat  de hypotheekmogelijkheden zijn? Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag! Bel 078 648 14 18 voor persoonlijk advies.

Heb je een vraag? Bel ons!