Kale muren en raam

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? De voor- én nadelen!


65.839 keer gelezen

Jij en je partner gaan samen een huis kopen en jullie zijn niet getrouwd. Wat hebben jullie nodig: een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? We gingen op bezoek bij notaris Dovianus uit Dordrecht voor de antwoorden!

Wat is geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is een manier waarop je voor de wet vastlegt dat jullie als partners door het leven gaan.

Geregistreerd partnerschap: voor- en nadelen

VoordelenNadelen
Als je niet wil trouwen, dan is geregistreerd partnerschap een goed alternatief!Het is weinig romantisch, maar wel erg praktisch.
Als je een huis koopt, dan is het meteen van jullie beiden omdat je in gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap aangaat. Inkomen en eigendommen worden van jullie samen. Dit geldt ook voor je hypotheekschuld.Als je hierop tegen bent, dan moet je dit apart vastleggen in de partnerschapsvoorwaarden bij de notaris. Dit kan een lastig onderwerp zijn voor partners.
Je bent automatisch elkaars erfgenaam. Dit betekent dat je huis bij overlijden naar je partner gaat en niet naar zijn of haar nabestaanden.Wil je dit niet? Dan moet je een testament laten opstellen bij de notaris waarin je je wensen verwerkt.
Je hebt recht op nabestaandenpensioen, mocht je partner overlijden.Na ontbinding van geregistreerd partnerschap betaal je mogelijk partneralimentatie.
Ontbinding is sneller te regelen dan een scheiding bij een huwelijk. Ontbinden gaat via de notaris of een advocaat (niet de rechter), mits de partners het eens zijn en er geen minderjarige kinderen betrokken zijn.Ga je met een conflict uit elkaar? Dan gaat de ontbinding van het geregistreerd partnerschap wél via de rechter.

icon

Tip: bereken je maximale hypotheek, zodat je weet hoeveel je kunt lenen!

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen 2 of meer personen waarin afspraken over een gemeenschappelijke huishouding worden gemaakt. Een samenlevingscontract is géén wettelijk geregeld partnerschap, zoals het geregistreerd partnerschap.

Samenlevingscontract: voor- en nadelen

VoordelenNadelen
Met een samenlevingscontract heb je de plicht om elkaar te onderhouden. Deze vervalt op het moment dat het contract wordt ontbonden.Bij het beëindigen van een samenlevingscontract heb je geen recht op partneralimentatie.
Eigendommen en vermogen van voor de overeenkomst blijven gescheiden.Koop je een huis met een samenlevingscontract? Dan zijn jullie niet automatisch allebei eigenaar, alleen als jullie het op twee namen kopen.
Met een samenlevingscontract ben je niet standaard wettelijke erfgenamen van elkaar. Vooral voor jonge stellen die elkaar nog niet zo lang kennen kan dit een voordeel zijn. Mocht een van beiden onverhoopt overlijden dan gaat het vermogen van de overledene niet direct naar de partner.Bij overlijden van een partner gaan gemeenschappelijke goederen voor een deel naar de familie van de overledene. Zo ook een deel van de woning! In een verblijvensbeding kan je apart vastleggen dat de gemeenschappelijke goederen bij overlijden naar de langstlevende gaan. Wil je dat jouw partner volledig erfgenaam wordt? Dan kun je dit vastleggen in een testament.
Er zijn geen specifieke regels voor een samenlevingscontract. Je kunt zelf bepalen welke zaken voor jullie belangrijk zijn en deze opnemen in het contract.Een samenlevingscontract is bindend. De afspraken die in een samenlevingscontract staan dien je wel na te komen. Dit moet dus goed geregeld worden. Daarom is het verstandig op voorhand advies in te winnen van een notaris.
Een samenlevingscontract ontbinden is eenvoudig. Dit kan al door het opsturen van een aangetekende brief naar de partner met daarin vermeld dat het samenlevingscontract (éénzijdig) wordt opgezegd. Het inschakelen van een notaris is dus niet altijd nodig.Is er onduidelijkheid over de gemaakte afspraken of komen jullie er samen niet uit? Dan moet je alsnog langs een notaris of advocaat om het contract te ontbinden.

Kosten geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De kosten zijn  wellicht niet doorslaggevend voor jullie keuze, maar wel handig om te weten!

  • Kosten geregistreerd partnerschap: het kan gratis via de gemeente maar dan "trouw" je automatisch  in gemeenschap van goederen. Wil je nog zaken vastleggen in partnerschapsvoorwaarden? Dan betaal je hiervoor minimaal 650 euro.
  • Kosten samenlevingsovereenkomst: minimaal 300 euro (exclusief testament).

Grootste verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap heeft veel meer juridische gevolgen dan een samenlevingscontract.  Het is een wettelijk partnerschap met alle rechten én plichten, dat makkelijker te ontbinden is dan een huwelijk. Twijfel je nog? Vraag advies aan een notaris, zodat jullie de juiste keuze maken. En bespreek vooraf alles goed met je partner!

Samen op zoek naar jullie woning

Nadat jullie besloten hebben om bovenstaande zaken vast te leggen bij de notaris, kunnen jullie eindelijk op zoek naar jullie ideale woning! Let hierbij goed op de voorwaarden die jullie hebben afgesproken. Hebben jullie gekozen voor een samenlevingscontract? Dan moeten jullie alsnog op twee namen kopen om allebei eigenaar te worden van de woning. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan jullie hier goed bij adviseren.

Advies nodig? Bel 078 648 14 80 en…

… jullie krijgen begeleiding bij de aankoop tegen een superlaag tarief: 995 euro. En daar krijg je alles voor: gratis voortaxatie, hulp bij bieden en onderhandelen en advies bij het tekenen van je koopcontract. Kortom, alles om de aankoop van jullie gemeenschappelijke woning zo eenvoudig mogelijk te maken!  Je mag ook je gegevens achterlaten, dan nemen wij contact met je op. 

Heb je een vraag? Bel ons!