Familie bij een warmtepomp

Subsidie warmtepomp 2021: voorwaarden en stappenplan voor aanvragen!


1.054 keer gelezen

Wil jij je huis verduurzamen via een warmtepomp? Verstandig, maar het kan kostbaar zijn. Gelukkig heeft de overheid subsidie voor o.a. warmtepompen beschikbaar gesteld. Wil jij weten wat die subsidie inhoudt, waar je aan moet voldoen en hoe je de subsidie aanvraagt? Lees dan in 5 minuten met ons mee!

Voorwaarden ISDE subsidie warmtepomp

Subsidies voor een warmtepomp in 2021 vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Wil je in aanmerking komen, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de warmtepomp nieuw én na 30 juni 2020 geïnstalleerd zijn. Ook moet jouw woning een omgevingsvergunning (bouwvergunning) hebben van vóór 1 juli 2018. Dit betekent dat je géén subsidie kan krijgen als jouw nieuwbouwhuis na deze datum gebouwd is. Bekijk de uitgebreide voorwaarden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoeveel subsidie krijg je op warmtepompen?

Dit verschilt per soort warmtepomp. Staat jouw warmtepomp op de apparatenlijst met A+ en A++-labels? Dan kan je een bonus van 150 of 300 euro verwachten.

Soort warmtepompSubsidie
Hybride warmtepompvan 1.500 tot 1.800 euro
Luchtwarmtepompvanaf 1.100 euro
Waterwarmtepompvanaf 1.100 euro
Bodemwarmtepompvanaf 2.500 euro

Subsidie warmtepomp aanvragen: in 5 stappen geregeld!

1. Kies jouw warmtepomp

Ga voor een warmtepomp die bij jouw woning past. Laat je hiervoor informeren door een erkend warmtepompinstallateur. Lees bij het kiezen van de warmtepomp goed de voorwaarden voor de subsidie. Zo weet je zeker dat je goed zit!

2. Warmtepomp uitgekozen? Aanschaffen maar!

Schaf je een warmtepomp aan? Dan moet je kunnen aantonen dat de warmtepomp nieuw is. Bewaar het aanschafbewijs, zoals de offerte of een e-mailbevestiging van de aankoop. Ook het betaalbewijs (een factuur of rekeningoverzicht) moet je bewaren.

3. Laat je warmtepomp installeren door een expert

Laat je warmtepomp door een gecertificeerde partij installeren. Warmtepompen die niet door een officieel bedrijf worden geïnstalleerd, komen niet in aanmerking voor subsidie.

4. Subsidie aanvraag voorbereiden = het halve werk

Zorg dat je jouw DigID-gegevens, aanschaf – en betaalbewijzen bij de hand hebt. Het is belangrijk dat de productnaam, het meldnummer, datum van aanschaf, datum van betaling, datum van installeren zichtbaar zijn op de documenten. Voeg ook minstens1 foto van de geïnstalleerde warmtepomp en het bewijs van uitschrijven van het warmtenet (niet nodig bij hybride warmtepompen) toe aan je aanvraag.

5. Subsidie warmtepomp: aanvragen maar!

Vraag uiterlijk 12 maanden na het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen de warmtepompsubsidie aan. Ben je van plan meerdere subsidies voor meerdere maatregelen aan te vragen? De 12 maanden gaan in vanaf het moment dat de eerste maatregel is getroffen.

Dubbel voordeel met subsidie warmtepomp in 2021

Heb jij na 30 juni 2020 subsidie aangevraagd voor een warmtepomp én laat je binnen een jaar je huis isoleren? Dan kan je in 2021 naast een subsidie voor de warmtepomp ook subsidie aanvragen voor het isoleren. Heel fijn! Want een warmtepomp werkt het allerbest wanneer het huis goed geïsoleerd is.

Warmtepomp nóg voordeliger aanschaffen? Wij weten raad!

Met een warmtepomp ga je op je energierekening besparen. Het zou toch mooi zijn als je niet te diep in de buidel hoeft te tasten voor deze groene aanpassing aan je huis. Zo kun je in veel gevallen de financiering via jouw hypotheek regelen! Onze adviseurs geven onafhankelijk advies en kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Bel 078 648 14 80 of vul het contactformulier in. We nemen snel contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!