gloeilamp groen gras

Subsidie isolatie woning 2021: wat kan je aanvragen?


6.858 keer gelezen

Wil je jouw woning in 2021 isoleren? Een goed idee! Een goed geïsoleerd huis is goed voor het milieu én scheelt in de stookkosten. En laat je twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kan je hier op dit moment een flink bedrag aan subsidie voor terugkrijgen vanuit de overheid! Hieronder lees je welke subsidies voor isolatie er zijn.

Check de isolatie van je woning

2 op de 3 de woningen in Nederland is niet goed geïsoleerd. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter het bij de bouw is geïsoleerd. Hieronder zie je per bouwperiode wat je kunt verwachten aan isolatie voor jouw woning. Het kan natuurlijk wel zijn dat vorige bewoners al hebben geïnvesteerd in een betere isolatie.

 • Tot 1975: niet of nauwelijks geïsoleerd
 • 1975 – 1983: alleen matige spouwmuur- en dakisolatie
 • 1983 – 1992: matige isolatie
 • 1992 – 2000: goede isolatie
 • Vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) wordt ISDE

Heb je een eigen woning en laat je twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kan je hiervoor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE, voorheen SEEH) aanvragen. De ISDE is uitgebreider dan de SEEH om zo beter bij het klimaatakkoord aan te sluiten. Zo zijn o.a. isolatiemaatregelen en zonnepanelen in de regeling opgenomen. Via de ISDE subsidie kun je ook een vergoeding voor de aanschaf van o.a. zonneboilers en warmtepompen krijgen. Goed nieuws voor mensen die willen investeren in PVT panelen! Een PVT-systeem combineert immers een zonneboiler met een zonnestroomsysteem.

Het totale subsidiebedrag voor duurzame energie is in 2021 vastgesteld op 164 miljoen euro, waarvan er 124 miljoen euro beschikbaar is voor particulieren en VvE’s. Goed om te weten: De ISDE voor VvE’s is gesloten vanwege overschrijding van het budget. De subsidie voor woningeigenaren (particulieren) is wel nog aan te vragen. Genoeg kans voor jou dus! Het aanvragen van de subsidie kan via de website van RVO.

Subsidieregelingen isoleren: welke maatregelen kies jij?

Om recht te hebben op de subsidie, kan je kiezen uit twee van de energiebesparende isolatiemaatregelen hieronder:

 • Subsidie gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- of buitengevel.
 • Subsidie spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren.
 • Subsidie dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder niet verwarmd is).
 • Subsidie vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer of het isoleren van de kruipruimte.
 • Subsidie glasisolatie: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ of triple glas. Bij triple glas moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een isolerend kozijn.

Je krijgt als woningeigenaar alleen subsidie voor maatregelen die voldoen aan de juiste isolatiewaarde. Ook geldt er per isolatiemaatregel een minimale oppervlakte-eis. Hierover lees je meer op de website van de RVO.

Aanvullende energiebesparende maatregelen

Naast de regeling hierboven, kan je ook subsidie aanvragen voor één of meer aanvullende maatregelen. Waaronder:

 • Isolerende deuren: het vervangen van de voor- en achterdeur voor een isolerende deur.
 • Warmtepomp: de woning verwarmen/koelen door energie uit lucht, water of de bodem van je huis.
 • Zonneboiler: om het sanitair water te verwarmen door zonnestraling.
 • Aansluiting warmtenet: om je woning te verwarmen via stadsverwarming

Isolatie woning in 2021 financieren? Bel Academica

Isoleren hoeft geen aanslag te zijn op jouw spaargeld, als je het opneemt in jouw hypotheek! Er zijn namelijk extra financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Zo mag je maximaal € 9.000, tot 6% van de waarde van je woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bel voor meer informatie 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!