Puzzel huis geld

Stijging WOZ-waarde woning 2021? 3 grote voordelen!


37.670 keer gelezen

Huizen zijn duurder geworden, dat is geen verrassing. Overal in Nederland wordt nu de WOZ-waarde 2021 bekendgemaakt. Dat heeft voor jou als huiseigenaar gevolgen. Wat is de WOZ-waarde van een huis precies en wat betekent een WOZ-waarde stijging voor jou? En nog belangrijker: hoe kan je er van profiteren?

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van een woning. De gemeente stelt deze jaarlijks vast om belastingen te berekenen. Er wordt hierbij gekeken naar de ligging, oppervlakte en inhoud van een woning. Wanneer de nieuwe WOZ-waarde bekend is, wordt deze automatisch thuisgestuurd. Wil je de WOZ-waarde 2021 (nogmaals) opvragen? Dan kun je de WOZ-waarde van je huis bekijken en opvragen bij het WOZ-waardeloket.

WOZ-waarde woning in 2021 fors omhoog

De Waarderingskamer heeft de eerste cijfers voor 2021 in beeld. Let wel, deze waardebepaling loopt altijd een jaar achter: de cijfers voor 2021 hebben een peildatum van 1 januari 2020.

  • De gemiddelde WOZ-waarde is in 2021 met 7,3% gestegen naar 290.000 euro per woning. Dit is de hoogste gemiddelde waarde ooit!
  • In een aantal steden is de stijging van de WOZ-waarde zelfs nog een stuk hoger: 10% in Delft, 11% in Rotterdam en 12% in Schiedam!

3 voordelen stijging WOZ-waarde 2021

1. WOZ-waarde gestegen? Jouw hypotheekrente kan wellicht omlaag!

Heb je een hypotheek zonder NHG en is jouw WOZ-waarde van je woning in 2021 gestegen? Dan komt jouw hypotheek wellicht in aanmerking voor een lagere rente, gebaseerd op een lagere risicoklasse (het hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van de woning). Maar: in de risicoklassen van banken zitten veel verschillen. Waar je bij de ene bank in een voordeliger tarief terecht komt als de waarde van je woning 5% stijgt, blijf je bij een andere bank in dezelfde klasse hangen.

Tip: check bij Academica wat voordeliger is: aanpassen van de risicoklasse of jouw hypotheek oversluiten. Wij zijn onafhankelijk en vergelijken alle rentes. Jij krijgt altijd de beste deal!

2. Ja! Extra geld beschikbaar voor verbouwing

Stel, je hebt een woning die een WOZ-waarde had van 300.000 euro en daarop een hypotheek van 290.000 euro. Is jouw WOZ-waarde in 2021 gestegen, bijvoorbeeld naar 320.000 euro? Dan kun je deze verhoging gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing. Eindelijk kun je die ouderwetse badkamer of uitgeleefde keuken opknappen!

3. Overwaarde gebruiken bij hypotheek oversluiten

Zit je nog een tijd vast aan een hoge rente en wil je je hypotheek oversluiten? Grote kans dat dit nu kan door de stijging van je WOZ-waarde! Je gebruikt dan je overwaarde om de eventuele boeterente en andere kosten die je maakt bij het oversluiten, te financieren. Ook goed om te weten: deze kosten zijn in 2021 nog aftrekbaar tegen een gunstig tarief!

Is jouw WOZ-waarde 2021 gestegen? Profiteer nu!

Dit is hét moment om optimaal gebruik te maken van de gestegen WOZ-waarde van je huis! Wij kijken graag mee naar jouw mogelijkheden. Bel ons op 078 648 14 80 voor onafhankelijk advies of laat hieronder je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!