Gekleurde sleutels

Starterslening 2018: aanvragen kan toch nog!


20.901 keer gelezen

‘Hoeveel geld kan ik lenen? Kan ik alleen een huis kopen?’ Allemaal vragen die door je hoofd spoken als starter zijnde. Gelukkig bestaat er een starterslening. Weet je dat je hier ook in 2018 flink van kunt profiteren?

Wat is een starterslening?

De starterslening is een lening met subsidie, naast je normale hypotheek bij je bank. De gemeente leent je maximaal 20% van het totale aankoopbedrag van het huis (inclusief kosten koper). Aflossen is voordelig. Dit doe je pas na drie jaar. Voordeel: je hebt gewoon recht op hypotheekrenteaftrek. Dit kan voor jou hét duwtje in de rug zijn om je eerste huis te kopen!

Starterslening eigenlijk afgeschaft

Eigenlijk zou de starterslening in 2018 niet meer bestaan. Vanaf 2013 mocht je je hypotheek alleen nog lineair of annuïtair aflossen. Voor de starterslening werd een uitzondering gemaakt. De lening is drie jaar aflossingsvrij. Eigenlijk tot 1 januari 2017, daarna zou de starterslening helemaal worden afgeschaft. Goed nieuws: hij blijft bestaan. (Hoera!)

Starterslening 2018 berekenen + aflossen

Jouw starterslening berekenen voor 2018? Dat kun je online doen, er zijn genoeg tools voor. Maar als je iets leent, moet je het natuurlijk ook terugbetalen. Gelukkig hoeft dat niet direct!

  • Na drie jaar verdien je als starter waarschijnlijk voldoende om de lening terug te betalen. Je kunt de starterslening dan boetevrij aflossen. Maandelijks, of zelfs in een keer.
  • Verdien je dan nog niet genoeg? Dan kun je een hertoets aanvragen. Je betaalt altijd naar draagkracht.

Let op: een belangrijk onderdeel van de starterslening blijft een ‘normale’ hypotheek bij de bank. Roep daarom altijd hulp in van een onafhankelijk adviseur. Samen kunnen jullie kijken wat de mogelijkheden zijn.

Starterslening aanvragen? Op = op!

Met de ideale voorwaarden is de starterslening erg populair, en dus ook snel op! Er is per stad of gemeente maar een beperkt budget beschikbaar, ook de regels verschillen. In Breda gelden bijvoorbeeld andere voorwaarden dan in Groningen. Ben je een starter in de Randstad? Dan is zeker haast geboden! De startersleningen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vliegen de deur uit. Utrecht is in 2016 zelfs al gestopt met de starterslening: de huizenmarkt zit volgens de gemeente genoeg in de lift.

Starterslening 2018

In 2018 komt er weer nieuw budget voor startersleningen beschikbaar. Het is geweldig dat de starterslening blijft bestaan in 2018! Je eerste huis kopen is daardoor voordeliger dan ooit. En met de lage hypotheekrentes en huizenprijzen kun je nog mooier gaan wonen.

Klaar voor je eerste huis? Neem contact op!

Bel 078 648 14 18 en je krijgt een van onze onafhankelijke adviseurs aan de lijn! Ze helpen je bij het aanvragen van je hypotheek, en kijken samen met jou of een starterslening mogelijk is. Of laat je gegevens achter, dan nemen we contact met jou op.

Heb je een vraag? Bel ons!