Rekenmachine en vulpen

Verschil lineaire en annuïteitenhypotheek 2020


35.766 keer gelezen

De meeste huizenkopers kiezen voor een lineaire of annuïteitenhypotheek. Reden: alleen met deze hypotheekvormen kan je nog hypotheekrenteaftrek krijgen, als je geen aanspraak kunt maken op het overgangsrecht. Maar wat is precies het verschil tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek en welke is voordeliger? Wij leggen het graag aan je uit!

Lineaire hypotheek 2020: je lost snel af

Je vermogen snel laten groeien én tegelijk je hypotheek snel aflossen? Dan is een lineaire hypotheek wellicht geschikt voor je. Vanaf de eerste betaling begin je al met aflossen. Dat is een groot voordeel, want je hypotheekschuld daalt waardoor je minder rente hoeft te betalen. Dit heeft wel weer gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Die wordt gedurende de looptijd van de hypotheek lager, wat betekent dat je minder belastinggeld terugkrijgt. Met een lineaire hypotheek groeit je kapitaal snel. Toch kan het in het begin even lastig zijn, omdat de maandlasten bij aanvang wat hoger zijn.

Annuïteitenhypotheek 2020: rente betalen, dan aflossen

Liever een hypotheek met in het begin lage maandlasten? Overweeg dan een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gelijk. De netto maandlasten stijgen echter. Hoe zit dat precies?

Bruto maandlasten = aflossing + hypotheekrente
Netto maandlasten = aflossing + hypotheekrente - hypotheekrenteaftrek

In het begin bestaan je maandlasten voornamelijk uit rente en los je wat minder af. Je hebt hierdoor meer hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto maandlasten lager zijn. Deze netto maandlasten stijgen gedurende de looptijd omdat je steeds meer aflost, minder renteaftrek ontvangt en dus steeds minder belastinggeld terugkrijgt.

Verschil lineaire en annuïteitenhypotheek? Een voorbeeldberekening!

Robert verdient 65.000 euro per jaar en wil graag een hypotheek van 250.000 euro afsluiten. Hij twijfelt tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek, dus hij besluit een hypotheekadviseur te raadplegen.

Lineair aflossen

Als Robert een lineaire hypotheek afsluit met een looptijd van 30 jaar rentevast tegen bijvoorbeeld 2,29%, dan heeft hij in het eerste jaar 964 euro aan netto maandlasten. Aan het einde van zijn 30-jarige hypotheek zijn de maandlasten gedaald naar 523 euro.

Annuïtair aflossen

Kiest Robert een annuïteitenhypotheek (looptijd van 30 jaar rentevast tegen 2,30%) dan betaalt hij in het eerste jaar slechts 755 euro netto per maand. Aan het einde van zijn 30-jarige hypotheek zijn de maandlasten echter gestegen tot 947 euro netto per maand.

Totale kosten looptijd

Netto kosten lineaire hypotheek€ 299.558,-
Netto kosten annuïteitenhypotheek€ 305.441,-
Verschil€ 5.883,-

Conclusie: lineaire hypotheek is vaak voordeliger

In de situatie van Robert is hij met een lineaire hypotheek over de gehele looptijd 5.883 euro voordeliger uit, dan wanneer hij zou kiezen voor annuïteitenhypotheek.

Weten welke hypotheek bij jou past? Neem contact op!

Benieuwd welke hypotheekvorm het best bij jouw past? Academica biedt onafhankelijk hypotheekadvies op maat. Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter. Dan nemen we snel contact met je op!

Heb je een vraag? Bel ons!