gebroken hart aan koordje

Scheiden en je hypotheek: 5x vraag en antwoord


5.949 keer gelezen

Jullie hebben samen een koopwoning en besluiten uit elkaar te gaan, of te gaan scheiden. Dan zijn er veel dingen die je moet uitzoeken en regelen. Deze beslissingen hebben ook gevolgen voor de hypotheek op het huis. Wij geven antwoord op 5 veelgestelde vragen.

5 veelgestelde vragen over hypotheek en scheiden

1. Eén van ons zou in het huis willen blijven wonen, hoe regelen we dit?

Een koopwoning is voor veel stellen het grootste eigendom en een hypotheek de grootste kostenpost. Bij een scheiding zal er voor de hypotheek een hoop geregeld worden. Dit is meestal een heel ingewikkeld proces zijn. Gelukkig heeft Academica dit stappenplan om jou hierbij te helpen, zodat er snel duidelijkheid zal zijn.

2. Kan ik onze gezamenlijke hypotheek na scheiden 1 op 1 overnemen?

Tot nu toe betalen jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van beide salarissen. Blijf jij na het scheiden alleen in het huis wonen, dan drukken deze lasten in het geheel op jouw salaris. De geldverstrekker zal dan op basis van jouw inkomen toetsen of de hypotheeklasten te dragen zijn. Deze toetsing is vaak ruimer dan de standaardberekening voor een maximale hypotheek die je op internet kunt vinden. Eén van onze onafhankelijke adviseurs kan uitzoeken wat in jouw situatie écht mogelijk is.

3. Hoe verdelen we de overwaarde van het huis na de scheiding?

Overwaarde is het verschil tussen de woningwaarde en de nog openstaande hypotheek. Verkopen jullie samen het huis? Dan komt dit bedrag vrij en zal het in de meeste gevallen evenredig verdeeld worden. Maar wat als één van jullie in het huis blijft wonen? In dat geval zal jullie koopwoning getaxeerd moeten worden. Zo wordt de marktwaarde en dus ook de overwaarde vastgesteld. In geval van overwaarde, zal het deel van de ex-partner afgekocht moeten worden. Wil je hier niet je spaargeld voor gebruiken, dan kun je hiervoor een nieuwe hypotheek afsluiten, als jouw inkomen dit toelaat.

Voorbeeld ex-partner uitkopen met overwaarde huis
Stel: de gezamenlijke hypotheek is 200.000 euro en jullie hebben 100.000 euro overwaarde. Blijf jij in het huis wonen, dan moet je 250.000 euro financieren. Dit kan deels uit spaargeld en een hypotheek, of het hele bedrag als hypotheek. Tip: laat je mogelijkheden altijd eerst checken door een onafhankelijke hypotheekadviseur!

4. Ik blijf in het huis wonen. Mag ik de hypotheek na scheiding oversluiten?

Ja! Staat de hypotheek na het scheiden op jouw naam, dan ben je altijd vrij om de hypotheek over te sluiten. Staat de hypotheekrente echter nog een tijd vast? Dan zal je huidige geldverstrekker het renteverlies (de boeterente) dat zij zou lijden, bij jou in rekening brengen. Maar met de zeer lage rentes van nu, kun je hier in de meeste gevallen nog steeds veel voordeel uit halen!

5. Ik ga een nieuwe woning kopen. Kan ik nog gebruik maken van onze huidige hypotheekvorm?

Als jij en je ex-partner samen eigenaar van het huis waren, dan zal net als bij de waarde van alle overige bezittingen ook de hypotheek gesplitst moeten worden. Hierdoor is het na de scheiding wel vaak mogelijk om een deel van de oude ‘gezamenlijke’ hypotheekvorm mee te nemen naar jouw nieuwe woning. Goed en duidelijk advies is hier van belang.

Je hypotheekopties weten na scheiden? Bel Academica!

Academica blijft altijd op de hoogte van alle wijzigingen op gebied van hypotheken en jouw rechten bij scheiden. Het eerste gesprek is kosteloos voor jou en we kunnen vaak heel snel een afspraak plannen. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in. We helpen graag.

Heb je een vraag? Bel ons!