Koppel dat gaat scheiden

Scheiden en een koophuis: wat nu?


18.405 keer gelezen

Het hoge woord is eruit: jullie gaan scheiden. Een koophuis is voor veel scheidende koppels het grootste eigendom waar afspraken over gemaakt moeten worden. Dit is een ingewikkeld proces . Het onderstaande stappenplan geeft jullie een overzicht van zaken die geregeld moeten worden voor je koophuis en de hypotheek bij scheiden.

Stap 1: Stel vast wie de eigenaar van het huis is

Staat bij het scheiden jullie koophuis en de hypotheek op 1 naam? Dan blijft het huis eigendom van deze persoon. Zijn jullie samen eigenaar? Dan moet de woning verdeeld worden. In dit geval moet er gezamenlijk besloten worden wat er gebeurt met de woning. Blijft iemand er wonen? Is dit financieel mogelijk? Of moet het huis verkocht worden? Een financieel adviseur helpt bij het in kaart brengen van alle opties.

Stap 2: Laat de hypotheeksituatie in kaart brengen

Wanneer jullie samen eigenaar van de woning zijn, is het belangrijk om de hypotheeksituatie goed in kaart te laten brengen. Hoe is de gezamenlijke hypotheek opgebouwd? Welk deel van de oorspronkelijke hypotheekschuld is nog niet is afgelost? Hoe is de verdeling van de hypotheekrenteaftrek geweest? En is er daarnaast nog sprake van een gezamenlijke bankspaarrekening, levensverzekering of beleggingsrekening die gekoppeld is aan de hypotheek? Allemaal belangrijke zaken die bij een echtscheiding bekeken moeten worden. Verkeerde keuzes kunnen leiden tot enorme financiële schade. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan dit 100% voor jullie uitpluizen.

Stap 3: Laat de woningwaarde bepalen

Voordat jullie beslissen hoe jullie de woning verdelen, is het belangrijk om de woningwaarde van jullie koophuis te weten. Deze kunnen jullie bepalen aan de hand van de meest recente WOZ-waarde, maar vaak wijkt deze behoorlijk af van de marktwaarde (waarde bij verkoop) op dat moment. Een andere optie is het inschakelen van een onafhankelijk taxateur. Zodra de woningwaarde bekend is, kan bepaald worden of er een overwaarde of onderwaarde op de woning is. Dit heeft verdere gevolgen bij de verdeling van het huis.

Stap 4: Maak duidelijke afspraken

Wat er ook met je koopwoning gaat gebeuren, goede afspraken omtrent de verdeling van het gezamenlijke vermogen en de inboedel zijn belangrijk. Zo moeten gezamenlijke spaarrekeningen, pensioenen, auto’s, verzekeringen of aandelen eerlijk verdeeld worden. Om het verdelen van de inboedel makkelijker te maken, is het handig om een lijst te maken van alle waardevolle spullen. Tip: leg alle gemaakte regelingen en afspraken (met of zonder hulp) vast in een echtscheidingsconvenant. Dit is niet altijd verplicht, maar zorgt wel voor een snellere en overzichtelijkere afhandeling van de scheiding.

Stap 5: Laat je financieel adviseren

Wil jij je echtscheiding goed en efficiënt regelen? En getouwtrek om je koophuis zoveel mogelijk voorkomen? Schakel een onafhankelijke hypotheekadviseur in. Zo halen jullie beiden het beste uit de situatie. Een echtscheiding kan een lang traject zijn, maar door een adviseur in te schakelen kun je tijd besparen en de hypotheek tot in de puntjes regelen.

Onafhankelijk advies bij scheiden? Bel Academica!

Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van alle mogelijkheden omtrent jouw hypotheek en koophuis bij een scheiding. Het eerste gesprek is kosteloos voor jou en we kunnen vaak heel snel een afspraak plannen. Waar en wanneer je wilt.

Heb je een vraag? Bel ons!