Spaarvarken met huisje en geld

Rentevaste periode spaarhypotheek loopt af, wat nu?


57.508 keer gelezen

Een spaarhypotheek was jarenlang een supervoordelige hypotheekvorm. Maar is dat nog steeds zo? Daar verschillen de meningen over. Heb jij een spaarhypotheek? Lees wat je nu kunt doen als de rentevaste periode van jouw spaarhypotheek binnenkort afloopt.

Spaarhypotheek, wat is dat?

Met een spaarhypotheek los je tijdens de looptijd niks af: je spaart om de hypotheek op de einddatum in één keer af te lossen.

  • Jouw maandlasten bestaan uit de hypotheekrente aan de bank en spaarpremie voor je ‘spaarpot’.
  • Jouw spaarpot wordt ook gevuld met spaarrente die je over het opgebouwde kapitaal krijgt. 
  • Die spaarrente is doorgaans gelijk aan het hypotheekrentepercentage dat je aan de bank moet betalen. 

Rentevaste periode spaarhypotheek loopt af

Loopt jouw rentevaste periode van je spaarhypotheek tussentijds af? Dan kun je twee dingen doen: verlengen of oversluiten. 

Spaarhypotheek verlengen

Aan het einde van je rentevaste periode krijg je een verlengingsvoorstel met een nieuw rentepercentage. Zet je daar je handtekening onder? Dan zit je er direct weer 10 of 20 jaar aan vast. Met de lage hypotheekrentes van nu is de kans groot dat je een lagere rente krijgt aangeboden. Toch kan dat je onderaan de streep geld kosten…

Reden: lagere hypotheekrente = lagere spaarrente

Als jij van de bank een lage hypotheekrente aangeboden krijgt, dan daalt daarmee ook je spaarrente op het opgebouwde kapitaal. Om ervoor te zorgen dat je toch voldoende vermogen opbouwt in je spaarpot, ga je meer spaarpremie betalen. En dat is vaak een flinke adder onder het gras, want die hogere spaarpremie wordt meestal niet genoemd in het verlengingsvoorstel van de bank!

Spaarhypotheek nog voordelig door belastingvoordeel!

Een hogere hypotheekrente kan bij een spaarhypotheek dus een  voordeel zijn. Je betaalt minder spaarpremie en meer hypotheekrente. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het belastingvoordeel in de vorm van hypotheekrenteaftrek. Let wel: dit voordeel gaat voor veel mensen afnemen. Hoe lager de hypotheekrenteaftrek, hoe duurder de spaarhypotheek wordt: je lost namelijk niks af en betaalt de gehele looptijd de volle mep rente.

Spaarhypotheek nu oversluiten? Ga voor advies!

Heb jij nog een spaarhypotheek? Dan is goed advies juist nu belangrijk. Het verschilt per situatie of je spaarhypotheek verlengen of oversluiten verstandig is. Schakel een onafhankelijk hypotheekadviseur in die deze rekensom voor jou kan maken.  Drie belangrijke zaken waar je in elk geval rekening mee moet houden:

  1.  Een lagere hypotheekrente kan jou bij een spaarhypotheek onderaan de streep geld kosten, omdat je spaarpremie hoger wordt en je toekomstig belastingvoordeel kleiner. 
  2. Wanneer de hypotheekrenteaftrek afneemt, wordt een spaarhypotheek een  duurdere hypotheekvorm. Je lost tussentijds niks af en betaalt dus relatief veel rente. Omzetten naar annuïtair of lineair kan op termijn veel voordeliger zijn. Zéker tegen de lage rentes die je nu kunt vastzetten.
  3. Door het opgebouwde kapitaal in de spaarhypotheek af te lossen op jouw nieuwe hypotheek, kom je met jouw lagere hypotheek wellicht voor een nog lagere rente in aanmerking

Loopt jouw rentevaste periode af? Ga voor advies!

De specialisten van Academica zitten klaar om jouw spaarhypotheek onder de loep te nemen. Laat hieronder je gegevens achter of bel 078 648 14 18. Wij nemen dezelfde werkdag contact op en maken een afspraak waar en wanneer jij wilt!

Heb je een vraag? Bel ons!