Persoon met smartphone

Rentevaste periode loopt af: doe de gratis check!


14.399 keer gelezen

Jouw rentevaste periode loopt bijna af en je krijgt een nieuw aanbod van de bank. Makkelijk om meteen je handtekening onder te zetten… maar wacht nog even! Een overhaaste keuze kan jou maandelijks veel geld kosten. Doe daarom nu de gratis verleng-check van Academica en weet zeker dat je de juiste optie kiest!

Waarom je niet meteen moet tekenen

Stel: je hebt een aflossingsvrije hypotheek van 250.000 euro. En je betaalt nu 4,1% rente. Van de bank krijg je een verlengingsvoorstel van 2,95% rente voor de komende 20 jaar. Wat als je via een andere aanbieder een renteaanbod van 2,45% kan krijgen voor diezelfde 20 jaar?

Betaalde rente in 20 jaar

  • Huidige bank: 147.500 euro
  • Nieuwe aanbieder: 122.500 euro
  • Verschil: 25.000 euro!

De hypotheekrentes van nu zijn zelfs nog lager. Voor 20 jaar rentevast ligt de laagste hypotheekrente nu zelfs op 1,33% (maart, 2020). De besparing met oversluiten wordt daarmee dus nog groter!

Einde rentevaste periode? Stel jezelf 2 vragen!

Loopt jouw rentevaste periode af? Dan zijn er 2 belangrijke vragen die meewegen in de keuze voor jouw nieuwe hypotheek.

Keuze 1: nieuwe rentevaste periode van 10 of 20 jaar?

Na lang wachten is jouw rentevaste periode bijna ten einde. Tijd om eindelijk te profiteren van de historisch lage hypotheekrentes. De vraag is: hoe lang wil je jouw rente opnieuw vastzetten? Wat is nú verstandig? Op dit moment kiezen de meeste verlengers voor een nieuwe rentevaste periode van 10 of 20 jaar:

10 jaar rentevast vs. 20 jaar rentevast

Ga je voor 10 jaar rentevast? Dan profiteer je 10 jaar van een superlage rente. De periode is lekker overzichtelijk en mochten de rentes na dit decennium verder dalen dan kun je relatief snel je slag slaan. Ga je voor een rentevaste periode van 20 jaar? Dan krijg je een net iets hoger rentetarief. Daartegenover staat wel meer zekerheid! Mochten de rentes stijgen in de komende jaren dan kan je je zelf een schouderklopje geven: jij profiteert nog 20 jaar!

Keuze 2: waar ga je jouw rentevaste periode verlengen?

Naast de rentevaste periode, kies je ook een aanbieder. En daar zitten grote verschillen in. Bank A kan stunten met het 10-jaars hypotheekrentetarief, terwijl bank B weer veel voordeligere 20-jaars hypotheekrentes biedt. Je kunt ervoor kiezen om je huidige rentevaste periode te verlengen bij je eigen bank, of kiezen voor een nieuwe aanbieder.

Rentevaste periode verlengen bij eigen bank

Jouw bank zal minimaal 3 maanden voordat jouw rentevaste periode afloopt, een nieuw aanbod doen. Over het algemeen kun je stellen dat grote banken niet de laagste rentes bieden. Zij geven jou ook geen volledig beeld van alle producten in de markt.

Hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder

Vaak is het voordelig om over te stappen naar een andere aanbieder. Zij doen jou een beter aanbod dan je huidige bank. Om zeker te zijn dat je álle rentes meeneemt in je vergelijking, kun je het beste advies vragen aan een onafhankelijk financieel adviseur. Hij vergelijkt alle partijen in de markt.

Onderhandelen over nieuwe rentevaste periode

Als je bovenstaande keuzes goed op een rijtje zet, wordt jouw kans op een lage rente groter. Een ding is zeker: teken niet zomaar bij het kruisje! Onderhandelen over een nieuwe rentevaste periode loont. Bij je eigen bank, of bij een andere aanbieder.

Bel 078 648 14 18 voor jouw gratis check!

Bij de onafhankelijke adviseurs van Academica kun je informeren wat in jouw situatie slim is om te doen. En wil je onze hulp bij het verlengen van je rentevaste periode? Dan plannen we direct na je belletje een afspraak in om alles voor jou in goede banen te leiden. Laat hieronder je gegevens achter, of bel ons.

Heb je een vraag? Bel ons!