Bespaar op maandlasten

Recent afgesloten hypotheek oversluiten loont wél!


28.412 keer gelezen

Heb je vrij recent een hypotheek afgesloten? Bijvoorbeeld 2 jaar geleden? Dan denk je vast dat je hypotheek oversluiten voor jou niet voordelig is. Maar niks is minder waar! Met oversluiten tegen de huidige lage rentes kan je nu jouw maandlasten vaak alweer met een flink bedrag verlagen. Hoe? Check het onderstaande voorbeeld.

Oversluitvoordeel met hypotheek uit 2017

In 2017 sloot familie de Wit een aflossingsvrije hypotheek af. Voor hen voelt het als de dag van gister! En het was, volgens hen, écht een goede deal: het rentetarief was 3,5% voor 20 jaar rentevast. Ze betalen nu 641,67 euro bruto aan hypotheeklasten per maand.

Maar familie de Wit wil graag lagere maandlasten en hoorde van de superlage rentes van nu! Je kan 1,89% voor 20 jaar rentevast krijgen. Dus waren ze benieuwd of zij ook een voordeligere hypotheek kunnen krijgen. Ze belden Academica! En wij gingen aan de slag. Eerst brachten we hun huidige situatie in beeld:

Maandlasten met aflossingsvrije hypotheek uit 2017

Totale hypotheek€ 220.000
Hypotheekrente 20 jaar3,5%
Totale maandlasten€ 641,67

Met die gegevens klopten we aan bij hun huidige bank met de vraag: tegen welk tarief kunnen ze van hun dure hypotheek af? Uitkomst: 17.531 euro voor de boeterente én de bijkomende kosten. Fijn als je de boete en kosten kunt voldoen uit spaargeld, waar je toch bijna geen rente op krijgt. Familie De Wit kon dit niet, maar gelukkig weten wij dat zij dit bedrag kunnen meefinancieren in hun nieuwe hypotheek én berekenden we dat het maandelijks voordeel écht aanzienlijk is bij oversluiten. Dat laten de cijfers zien:

Hypotheek oversluiten berekenen 2019

Oude hypotheek 2017Nieuwe hypotheek 2019
Rentetarief3,5%1,89%
Soort hypotheekAflossingsvrijAflossingsvrij
Hypotheekbedrag€ 220.000€ 237.531 (incl. kosten en boeterente)
Maandlasten€ 641,67€ 374,11
Totale besparing per maandGeen besparing als je niet oversluit€ 267,56 bij oversluiten!

Conclusie: familie de Wit bespaart ruim 267 euro per maand, als de hypotheek wordt overgesloten. Hoeveel rentevoordeel levert het op voor de totale nieuwe rentevaste periode? 64.214,40 euro bruto! Er is voldoende overwaarde om de boeterente en bijkomende kosten mee te financieren. Daarnaast zijn een groot deel van deze kosten ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Het hogere hypotheekbedrag vindt de familie de Wit geen probleem. Logisch dat er voor oversluiten gekozen wordt!

Kortom: oversluiten levert vaak fiks voordeel op!

Of je nu een recent afgesloten hypotheek hebt, of eentje die al wat langer op de plank ligt. Met de laagste hypotheekrentes van nu, levert oversluiten je erg vaak een fikse verlaging van je maandlasten op.

Jouw oversluitvoordeel weten? Neem contact op!

Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Onze onafhankelijke adviseurs berekenen grondig jouw oversluitvoordeel, zodat je gelijk actie kan ondernemen. Proost op lagere maandlasten! Een eerste gesprek is trouwens kosteloos.

Heb je een vraag? Bel ons!