Nieuwbouw plannen

Prijs nieuwbouwhuis stijgt, maar je verdient het terug!


30.778 keer gelezen

Je zoekt je suf naar een huis. Lastig, lastig! Ook in 2019. Heb je wel eens een nieuwbouwhuis overwogen? Wat kost zo’n huis eigenlijk en wat zijn de voordelen? 

Wat kost een nieuwbouwhuis in 2019? 

De gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen in 2019 is 386.400 euro. De kosten voor een nieuwbouwhuis liggen 22,5% hoger dan in 2017. Dat heeft de Technische Universiteit Delft onlangs uit onderzoek geconcludeerd.

Nieuwbouwhuis duurder: 2 redenen

  1. Er is veel vraag naar nieuwbouw en tegelijkertijd schaarste op de markt.
  2. Nieuwbouw moet duurzaam gebouwd worden, wat hogere kosten met zich meebrengt.

Nieuwbouw wordt duurzaam gebouwd

Een nieuwbouwhuis moet aan strenge energienormen voldoen. Vanaf 2020 leveren nieuwbouwprojecten alleen nog maar nul-op-de-meterwoningen op. Zo’n woning is energieneutraal en heeft (meestal) geen gasaansluiting. Dit gasvrij wonen zorgt ervoor dat de energie in huis voor het verwarmen van water en ruimtes op een andere manier geregeld moet worden. Denk hierbij aan warmtepompen of zonnepanelen. Alleen al het gasloos maken verhoogt de prijs van een woning met zo’n 20.000 euro!

Voordelen van nieuwbouw kopen? Jij bespaart geld!

Stel, je besluit een duurzaam nieuwbouwhuis te kopen. Bij een annuïtaire nieuwbouw hypotheek van 386.400 euro bij 20 jaar vaste rente van 2,62% zijn je bruto maandlasten zo’n 1.550 euro. Ben je met energiezuinig wonen en een nieuwbouw hypotheek dan echt duurder uit? Nee, je kunt juist geld besparen!

  • Je energierekening verdampt. Volgens het Nibud is een gezin met 4 personen gemiddeld zo’n 200 euro per maand kwijt aan energiekosten. Heb jij een energieneutraalhuis? Dan heb je praktisch geen energiekosten.
  • Heb je nog een hypotheek met oude leenvorm en neem je een deel aflossingsvrij? Dan gaan de genoemde bruto maandlasten flink omlaag.
  • Afhankelijk van je inkomen heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam. Dat betekent dat extra kosten, zoals de overdrachtsbelasting en leveringsakte bij de notaris, al bij de koopsom in zitten. Hierdoor hoef jij minder eigen middelen in te brengen om je nieuwbouwhuis te bemachtigen!

Meer bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen!

Een energieneutraal huis laten bouwen is interessant en er is een positieve ontwikkeling ingezet. In het laatste kwartaal van 2018 zijn er meer bouwvergunningen gegeven dan in het kwartaal daarvoor. Meer kans dus om jouw duurzame woning te bemachtigen!

Nieuwe hypotheek nodig? Neem contact op!

Wil je weten wat jouw opties zijn? Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Onze onafhankelijke adviseurs staan voor jou klaar om je te helpen aan een geschikte hypotheek. Een eerste gesprek is altijd gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!