Zilveren bekers op tafel

Overwaarde huis verzilveren: wat te doen in 2020?


31.820 keer gelezen

Het gaat goed met de huizenmarkt. In het laatste kwartaal van 2019 waren woningen gemiddeld 8% duurder dan een jaar ervoor (bron: NVM). Dat betekent dat jouw huis waarschijnlijk meer waard is! Die waarde zit nu nog in bakstenen… Hoe kan je die overwaarde  verzilveren in 2020?

Wat is overwaarde op je huis?

Wanneer je huis meer waard is dan de hypotheek die je hebt lopen, dan is er sprake van overwaarde. Overwaarde op je huis kan op 2 manieren ontstaan:

  • Je lost in de loop van de tijd af op jouw hypotheek
  • Je huis wordt meer waard

De laatste jaren zijn huizen veel meer waard geworden. Hierdoor hebben steeds meer woningeigenaren nu een huis dat meer waard is dan de hypotheek die er nog op rust. Heb jij een koophuis? Grote kans dus dat je overwaarde hebt!

Overwaarde opnemen mogelijk!

Tot  het begin van de "crisis" bestond er een zogenaamde opeethypotheek. Daarmee konden huiseigenaren met overwaarde extra geld lenen en  de extra lasten werden vanuit de overwaarde voldaan.  Banken zijn voorzichtiger geworden met het opnemen van overwaarde. Toch zijn er nog genoeg opties waar je blij van wordt!

Optie 1: overwaarde opnemen in aflossingsvrije hypotheek

Er is een mogelijkheid om een deel van de overwaarde van jouw huis aflossingsvrij op te nemen. Omdat je over dit deel niks aflost, blijven je maandlasten relatief laag. Dit kan zeker niet bij alle banken, maar Academica weet waar dit wel kan.

Optie 2: ga voor verzilverhypotheek

Er is ook een mogelijkheid om een verzilverhypotheek af te sluiten. Dan neem je overwaarde op en een aanvullend bedrag om je hypotheeklasten te betalen. Dit is vooral interessant voor mensen met een grote overwaarde en een laag (pensioen)inkomen.   

Overwaarde huis gebruiken voor:

Welke optie je ook kiest: door het opnemen van de overwaarde op je huis, krijg je in één klap veel financiële ruimte. Die ruimte kan jij weer mooi gebruiken. Hieronder een greep uit je opties!

  • Koop een vakantiewoning!
  • Gebruik de overwaarde van jouw huis voor de hypotheek van je kind
  • Laat eindelijk die verbouwing uitvoeren
  • Gebruik de overwaarde van je huis voor je pensioen
  • Koop een auto, boot, camper of maak die geweldige wereldreis!

Kortom: mogelijkheden in overvloed! Heb jij er oren naar?

Laat je overwaarde verzilveren!

Bel 078 648 14 18 of vul het contactformulier in. Onze adviseurs zitten klaar om voor jou aan de slag te gaan en zoeken uit of ook jij de overwaarde van je huis kan verzilveren!

Heb je een vraag? Bel ons!