Rekenmachine, papier en pen

Aflossingsvrije hypotheek 2022 meenemen naar nieuwe woning? De opties!


48.342 keer gelezen

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair en is weer in opkomst, vanwege de lage maandlasten. Wat zijn de huidige mogelijkheden? Kan je in 2022 een aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een volgende woning? Lees verder!

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je niet verplicht binnen de looptijd hoeft af te lossen. Omdat je tussentijds niks aflost, profiteer je optimaal van de laagste maandlast. Aanname: in 2022 heb je geen hypotheekrenteaftrek meer met deze hypotheekvorm. Alleen nog met een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm. Toch?

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek 2022

Heb je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor jouw eigen 'hoofdverblijf'? Dan heb je geluk! Je kunt meestal gebruik maken van het zogenoemde overgangsrecht. Voordelen:

  • Je mag je aflossingsvrije hypotheek meenemen
  • Je hebt nog recht op hypotheekrenteaftrek op je aflossingsvrije hypotheek
  • Je mag je aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Je kan in 2022 dus nog profiteren van je aflossingsvrije hypotheek. Hoe lang dat nog kan, is afhankelijk van jouw situatie.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Valt jouw hypotheek onder het overgangsrecht en wil je binnenkort verhuizen? Dan mag je jouw aflossingsvrije hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Oude woning verkocht? Dan is het verstandig om op korte termijn een nieuwe hypotheek aan te gaan voor je volgende huis. Doe dit op tijd, anders loop je het risico dat je de volgende hypotheek wél verplicht annuïtair of lineair moet aflossen. Het overgangsrecht is beperkt geldig.

Aflossingsvrije hypotheek: ook voor starters interessant!

Kun je geen gebruik maken van het overgangsrecht? Dan kun je alsnog profiteren van de aflossingsvrije hypotheek. Met de huidige dalende rentetarieven wordt aflossingsvrij vooral bij starters steeds aantrekkelijker. Door de torenhoge huizenprijzen zien zij steeds vaker af van de hypotheekrenteaftrek en kiezen ze voor de laagste maandlast.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Wil je jouw aflossingsvrije hypotheek niet meenemen maar oversluiten? Dan kan je profiteren van de actuele hypotheekrentes en je behoudt jouw hypotheekvorm waarop je tussentijds niks hoeft af te lossen. Let wel:

  • Hoeveel aflossingsvrije hypotheek mag je meenemen? Veel banken financieren maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij.
  • Een aflossingsvrije hypotheek is niet altijd het voordeligst. Aan het einde van de looptijd staat de volledige lening nog open. Daarom is het belangrijk om voor het einde van de looptijd na te gaan of jij nog steeds blij bent met je hypotheek

Tip: laat je bij het oversluiten van je hypotheek altijd adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Wel of geen aflossingsvrije hypotheek meenemen in 2022? Neem contact op!

Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Dan pluizen wij uit wat in jouw geval het voordeligst is!

Heb je een vraag? Bel ons!