3 generaties familie op bank

Overwaarde huis per generatie: hoeveel overwaarde kun jij opnemen?


12.714 keer gelezen

Dat huizenprijzen dit jaar wéér door het dak gaan, is niets nieuws. Als huiseigenaar een prettig idee, want hierdoor stijgt de overwaarde op je huis. Maar wat wél opvalt is dat er per generatie grote verschillen zijn. Benieuwd hoeveel overwaarde jouw generatie gemiddeld heeft en wat je ermee kunt doen? 

35 – 45 jarigen hebben hoogste hypotheekschuld

Om te checken hoeveel overwaarde je hebt, wordt er gekeken naar jouw hypotheekschuld én de waarde van jouw koopwoning. Uit cijfers van het CBS (2019) is af te leiden dat de gemiddelde hypotheekschuld langzaam oploopt bij generaties tot 45 jaar. Logisch, aangezien mensen dan aan hun carrière werken, meer gaan verdienen en dus meer kunnen lenen. De piek ligt bij de leeftijdsgroep tussen de 35 en 45 jaar met een gemiddelde hypotheekschuld van 207.400 euro. Hierna neemt de hoogte van de hypotheekschuld geleidelijk af.

Gemiddelde hypotheekschuld Nederlandse huishoudens

Gemiddelde hypotheekschuld Nederlandse huishoudens

Bron: Business Insider en CBS gegevens.

Overwaarde 55-plusser gemiddeld meer dan 150.000 euro!

Is de marktwaarde van jouw koopwoning hoger dan je openstaande hypotheek? Dan heb je overwaarde. Om een schatting te maken van de potentiële overwaarde per generatie, worden de bovenstaande gegevens over de hypotheekschuld vergeleken met de CBS-cijfers over de woningprijzen in diezelfde periode. De overwaarde op woningen van 55-plussers wordt geschat op meer dan 150.000 euro gemiddeld! Benieuwd wat jouw leeftijdsgroep aan geschatte overwaarde heeft? Check het in de grafiek hieronder! Let wel: huizenprijzen zijn dit jaar wéér verder gestegen, waardoor jij misschien nóg meer overwaarde hebt dan in het onderstaande overzicht.

Geschatte overwaarde woning per generatie

Geschatte overwaarde per generatie

Bron: Business Insider en CBS gegevens.

In het kort:

  • Vanaf 45 jaar stijgt bij de meeste huiseigenaren de overwaarde tot over de 100.000 euro. Bij de groep van 55-plussers heeft dit vooral te maken met het aflossen op de hypotheek, waardoor de hypotheekschuld afneemt.
  • In vergelijking met dezelfde gegevens van 2 jaar eerder, hebben de jongere generaties (25-35 en 35-45 jaar) veel meer overwaarde. Dit komt vooral door de stijgende huizenprijzen. Daarnaast is het bij hypotheken vanaf 2012 verplicht om (een deel) af te lossen, waardoor de hypotheekschuld wordt afgebouwd.
  • Bij oudere generaties wordt het steeds populairder om overwaarde op te nemen. Vaak wordt een nog lopende hypotheek verhoogd, of een nieuwe, voordeligere hypotheek afgesloten. Door de lage hypotheekrentes is dit een aantrekkelijke optie!

Ook jouw overwaarde benutten? Bel Academica!

Iets nuttigs doen met jouw overwaarde in plaats van in de stenen laten zitten? Neem dan meteen contact op met onze onafhankelijke hypotheekexperts. Wij achterhalen wat jouw werkelijke overwaarde is en bespreken al jouw mogelijkheden voor het opnemen hiervan. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in.

Heb je een vraag? Bel ons!