Belasting op overwaarde huis

Overwaarde huis: binnenkort belasting betalen over winst na verkoop?


51.020 keer gelezen

De huizenprijzen stijgen snel en hierdoor neemt de overwaarde op je huis ook toe. De kans is daardoor groot dat je jouw woning met winst kan verkopen. Als we op geluiden in de politiek afgaan, zou je daar binnenkort belasting over kunnen gaan betalen. Wat zijn in 2022 de regels voor belasting op de overwaarde van jouw huis? Wij leggen het uit.

Binnenkort hogere belasting over winst door overwaarde?

Meerdere politieke partijen opperen om de winst uit overwaarde te belasten. Met deze maatregelen willen zij de oververhitting op de woningmarkt afremmen. Die oververhitting ontstond onder andere doordat er een groot aantal woningen werd gekocht om vervolgens snel en met winst te verkopen. Dit speculeren draagt bij aan de woningschaarste en drijft de woningprijzen verder op. Door belasting te heffen op winst uit overwaarde, hopen sommige politieke partijen speculeren op de woningmarkt minder aantrekkelijk te maken. Maar hoe zit het op dit moment met belasting en overwaarde?

icon

Weten of overwaarde opnemen voor jou zinvol is?

Overwaarde huis en belasting: zo zit het in 2022

Heb jij overwaarde op je woning en ben je van plan je huis te verkopen? In 2022 betaal je géén belasting over de winst door overwaarde. Het zou wel kunnen dat je vermogensbelasting over je uitgekeerde overwaarde moet betalen. In je eentje betaal je vermogensbelasting wanneer jij 50.650 euro aan vermogen hebt. Met een fiscaal partner betalen jullie deze belasting vanaf een bedrag van 101.300 euro.

Overwaarde nu nog gebruiken? Veel mogelijkheden

Het zou dus kunnen dat je binnenkort belasting over de opbrengst bij verkoop van de woning gaat betalen. Maar dat is op dít moment nog niet het geval. En dat is prettig, want er zijn veel manieren om overwaarde te gebruiken. Zo kan je vaak groter wonen voor lagere hypotheeklasten. Maar je kan ook van overwaarde profiteren zonder je huis te verkopen. Bijvoorbeeld door het bedrag te investeren in de verduurzaming van je woning voor lagere energielasten. En zo zijn er meer mogelijkheden!

In 2022 nog profiteren van overwaarde? Academica weet hoe!

Ben jij benieuwd hoe je de overwaarde van je woning kan benutten? Academica adviseert graag hoe jij dat zo voordelig mogelijk doet. Onze experts vergelijken de gehele hypotheekmarkt. Hierdoor bieden we jou compleet hypotheekadvies met de voorwaarden en rentes die bij jouw situatie passen. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter zodat we jou kunnen terugbellen.

Heb je een vraag? Bel ons!