Brug met bomen en gebouw

Overbruggingskrediet voor je volgende huis!


13.532 keer gelezen

Razend enthousiast ben je over een nieuw huis. Het liefst wil je het gelijk kopen! Maar… je huidige woning is nog niet overgedragen waardoor de overwaarde nog niet vrijkomt. En nu? Maak kennis met het overbruggingskrediet!

Wat is een overbruggingskrediet?

Wanneer je een nieuw huis wilt kopen terwijl je ‘oude’ woning nog niet verkocht is, kan de financiering lastig zijn. Zeker wanneer je de overwaarde van je oude huis nodig hebt voor de aankoop van je volgende woning. Je kunt dan gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Hiermee kun je de overwaarde van je huidige woning voorfinancieren, als die op dat moment nog niet beschikbaar is.


Grofweg geldt: overwaarde = marktwaarde oude woning – hypotheekschuld. 


Voorbeeld
Stel: je oude woning heeft een marktwaarde van 210.000 euro. Hierop rust een hypotheek van 160.000 euro. De overwaarde is dan 50.000 euro. Dit bedrag is nog niet vrijgekomen wanneer de woning nog niet verkocht is en kun je dus niet direct gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Om dit ‘gat’ te dichten, kun je een overbruggingskrediet sluiten. 

Hoeveel overbruggingskrediet kun je krijgen?


Niet verkocht
Als je oude woning nog niet verkocht is, hanteren geldverstrekkers vaak een afslag (percentage) voor de bepaling van het maximale overbruggingskrediet. Bijvoorbeeld 85%. Dit betekent dat je 210.000 x 0,85 = 178.500 – 160.000 = 18.500 euro overbruggingskrediet kunt krijgen.

Verkocht
Is je oude woning onherroepelijk verkocht? Dan geldt er geen afslag meer, maar wordt vaak wel een bedrag aan verkoopkosten ingecalculeerd. Geldverstrekkers rekenen hiervoor bijvoorbeeld 3% van de verkoopsom van je oude woning: 210.000 x 0,03 = 6.300 euro. Dat bedrag wordt afgetrokken van de overwaarde: 50.000 – 6.300 = 43.700 euro. Dit wordt dan je maximale overbruggingskrediet.

Rente overbruggingskrediet

Over een overbruggingskrediet betaal je rente. Deze rente is vaak fiscaal aftrekbaar wanneer het krediet wordt afgesloten voor je eigen woning (hoofdverblijf). De looptijd van een overbruggingskrediet is maximaal 2 jaar. Binnen deze tijd moet je oude huis dus verkocht zijn.

Ga voor voordeligste lening en gemak!

Elke bank hanteert eigen regels voor de bepaling van de hoogte en duur van het overbruggingskrediet. Dit maakt het voor jou knap lastig om de meest voordelige en beste lening aan te vragen. Daarom is onafhankelijk hypotheekadvies een aanrader! En dat is precies wat Academica biedt. Meer weten? Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. 

Heb je een vraag? Bel ons!