Stapel muntgeld met achtergrond klok

Ontwikkeling huizenprijzen 2018: stijging zet door


15.256 keer gelezen

Denk jij: ik wacht nog wel even met kopen tot de huizenprijzen weer gedaald zijn? Dan kom je van een koude kermis thuis. De stijging van de huizenprijzen zet in 2018 door, tenminste: dat stellen deskundigen. Bekijk de (prijs)ontwikkeling van de huizenmarkt en ontdek wat je als koper het beste kan doen: wachten of nu kopen?

Dit gebeurde er op de huizenmarkt in 2017

De huizenmarkt stond het afgelopen jaar op zijn kop. Dat resulteerde in de volgende cijfers (bron: NVM).

Ontwikkeling huizenprijzen 2017

  • De huizenprijzen stegen met maar liefst 9,1%.
  • De prijs van verkochte appartementen steeg zelfs met 13%!

Hieronder zie je welke verschillen dat in één jaar oplevert:

Voor zowel een woning als een appartement ging je dus ruim 20.000 euro extra betalen in 1 jaar tijd!

Ontwikkeling huizenmarkt 2018: minder woningen te koop

Dat resulteert in hogere huizenprijzen op 1 januari 2018. En deze ontwikkeling  op de huizenmarkt zet in 2018  door. Reden? Het gemiddelde aantal woningen dat te koop stond nam het afgelopen jaar af met 35,6% (NVM). Dat betekent dat er op 1 januari 2018 dus ruim een derde woningen minder te koop staat dan het jaar ervoor! Gevolg: nog meer krapte en nóg hogere huizenprijzen in 2018.   

Stijging huizenprijzen zet door in 2018

Economen van een van de grootste banken in Nederland voorspellen dan ook dat in 2018 de gemiddelde woningprijs 6% verder stijgt. Dat is minder hard dan in 2017, maar nog steeds een enorme stijging van de huizenprijzen. Kijk maar:

Hypotheekrentes gaan stijgen, huis kopen nu nog voordelig! 

In 2017 konden huizenkopers profiteren van de superlage rentes. Verschillende banken hebben de hypotheekrentes in de eerste maanden van 2018 verhoogd en de verwachting voor de hypotheekrentes is dat ze in de loop van 2018 verder gaan stijgen. Twijfel je er nog over om een huis te kopen? Dan hebben we twee redenen voor je om dat nu toch te doen:

  • Zoals gezegd zijn de hypotheekrentes begin 2018 licht gestegen, maar nog steeds erg laag. Dit maakt kopen nog steeds goed betaalbaar.
  • De huizenprijzen gaan verder stijgen in 2018. Aan het begin van 2018 kopen is daarom verstandiger dan wachten.

Kortom, dit is het moment voor je om de knoop door te hakken!

Wacht niet langer: bel Academica

Bel direct 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Op werkdagen nemen we dezelfde dag nog contact met je op om jouw mogelijkheden te bespreken. Daarna beslis jij of je in actie komt!

Heb je een vraag? Bel ons!