Verrekijker boven stad

Ontwikkeling hypotheekrente 2017 + verwachting 2018


16.079 keer gelezen

De laatste weken van het jaar gaan in. Tijd om de balans op de maken. Hoe zag de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2017 eruit? En hoe zit het met de hypotheekrente verwachting voor 2018? Onderstaand de antwoorden en een prognose voor het komende jaar!

Terugblik ontwikkeling hypotheekrente 2017

De hypotheekrentes zijn nog steeds laag. Toch zijn ze het afgelopen jaar licht gestegen. Hieronder zie je de ontwikkeling van de hypotheekrente, bij een lineaire hypotheek voor 20 jaar vast met NHG.

Verwachting hypotheekrente 2018

De kans  bestaat dat de rentes in 2018 zullen stijgen. Dit heeft twee redenen:

  • Verwachting is dat de Europese economie in 2018 verder groeit. De ontwikkeling van de hypotheekrente op lange termijn volgt over het algemeen de ontwikkeling van de economie.
  • De stijging van de hypotheekrentes wordt nu nog beperkt door maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze crisismaatregelen worden vanaf januari 2018 afgebouwd. Allereerst door het ‘opkoopprogramma’ - het programma waarmee de ECB in totaal 2570 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opkocht – te halveren. Hiermee is het einde in zicht van een grootschalig stimuleringsprogramma, dat in maart 2015 begon.

Let wel, hypotheekrentes blijven op korte termijn onvoorspelbaar. Er is de laatste jaren veel concurrentie door nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt. Dit kan tussentijds  leiden tot een lichte daling. Blijf de hypotheekrentes dus nauwkeurig in de gaten houden en laat je informeren door een onafhankelijke adviseur die alle tarieven vergelijkt.

Ontwikkeling hypotheekrente: wacht niet te lang!

Wil jij niet wachten? Bel 078 648 14 18  of vul hieronder het contactformulier in. We nemen op werkdagen binnen 4 uur contact met je op!

Bekijk jouw mogelijkheden

Heb je een vraag? Bel ons!