jaren 30 woning

Nieuw huis kopen en renoveren: verbouwing meefinancieren in hypotheek 2023


3.677 keer gelezen

Na lang zoeken heb je jouw huis gevonden: het staat op de juiste plek, past binnen je budget én je kan veel dingen van je wensenlijstje afvinken. Maar… niet allemaal. Dat wordt klussen! Kun je een verbouwing meefinancieren in de hypotheek in 2023? Wij geven je tips. 

Klushuis kopen en verbouwen

Met de huidige woningkrapte moet je soms water bij de wijn doen wanneer je een woning koopt. Een klushuis kopen kan een oplossing zijn, omdat dit vaak binnen je budget past én je het nog naar je eigen smaak kunt maken. Deze verbouwingsplannen moet je wel kunnen betalen. Hiervoor kun je uiteraard je spaargeld gebruiken, maar er is nog een optie: de verbouwing meefinancieren in je hypotheek.

Hoe kun je een verbouwing meefinancieren in je hypotheek? 

In principe mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde van je huis lenen. Dat wil zeggen dat wanneer jij een verbouwing wilt meefinancieren in je hypotheek, je ervoor moet zorgen dat hierdoor je woning meer geld waard wordt. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je vaak een hoger hypotheekbedrag krijgen en jouw verbouwing grotendeels meefinancieren! 

Wat ga je in je huis renoveren? 

Wat je precies gaat renoveren in je huis, heeft impact op hoeveel je kan meefinancieren in je hypotheek. Jouw verbouwkosten zorgen niet 1-op-1 voor waardevermeerdering van je huis. Voor een smaakgevoelige verbouwing, zoals een vervanging van een badkamer of keuken, zal je verhoudingsgewijs minder geld kunnen lenen dan voor een uitbouw of dakkapel. Dit komt doordat het uitbreiden van je woonoppervlak gemiddeld een hogere waardevermeerdering met zich meebrengt. 

Verbouwing met energiebesparende maatregelen 

Wanneer je in jouw verbouwing energiebesparende maatregelen meeneemt, biedt dit ook extra mogelijkheden in je hypotheek. Je kunt dan namelijk meer geld lenen voor onder andere het plaatsen van dubbelglas, het isoleren van je woning en het plaatsen van zonnepanelen. Je kunt hier zonder toetsing van jouw inkomen meestal maximaal 9.000 euro extra voor lenen.

Verbouwing meefinancieren? Bespreek de mogelijkheden!

Wanneer je een klushuis koopt en wilt verbouwen zijn er verschillende mogelijkheden om dit te financieren. Onze hypotheekadviseurs kennen alle voorwaarden, regels en uitzonderingen en helpen je de beste keuze te maken in jouw situatie. Bel Academica voor een kosteloos gesprek op 078 648 14 80 of vul het formulier hieronder in!

Heb je een vraag? Bel ons!