Zonnepanelen op dak

Waardevermeerdering huis: wat levert een verbouwing jou op?


34.760 keer gelezen

Het voorjaar is hét perfecte moment voor een verbouwing in huis of grote opknapbeurt van de tuin. Maar wat levert klussen jou op aan waardevermeerdering van je huis? En kun je jouw hypotheek hiervoor verhogen? Lees snel verder!

Waardevermeerdering per verbouwing of klus in huis

Opknappen tuin


  • Nauwelijks waardevermeerdering  

In het voorjaar staat de tuin opknappen bij veel eigenaren hoog op het lijstje. Helaas moeten we je teleurstellen: écht veel meer zal je huis niet waard worden, tenzij je er een zwembad in plaatst! Wel kun je je huis aantrekkelijker maken als je het wil verkopen. Zo zijn kopers sneller geneigd een hoger bod te toen als de voor- en achtertuin er netjes uitzien. Bovendien zijn de kosten voor een opknapbeurt relatief laag. Is het mogelijk om extra grond bij te kopen en je tuin uit te breiden? Doen! Dit zorgt er namelijk wél voor waardevermeerdering van je huis. Die investeringskosten win je terug met 60 tot 100%.

Verbouwing keuken of badkamer


  • Kleine kans op waardevermeerdering

Smaken verschillen. Dat geldt helaas ook voor keukens of badkamers. Dit onderdeel van een huis is vaak het eerste dat er weer uit gesloopt wordt nadat het verkocht is. Een nieuwe keuken of badkamer is een grote verbouwing en flinke kostenpost. Het levert een waardevermeerdering van maximaal 50% van de verbouwingskosten op. Verbouw dus alleen als je het ook voor jezelf doet en zie het niet als investering. Ben je toch al van plan om deze verbouwing te doen? Kies dan voor een klassieke, strakke stijl met veel functionaliteiten. De kans is dan het grootst dat de toekomstig kopers er meer voor willen betalen!

Uitbouw


  • Grote kans op waardevermeerdering

Je woning groter maken door middel van uitbouw, levert een waardevermeerdering op. De investeringskosten win je terug met 60% tot soms zelfs wel 100%. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat het om een grote investering gaat. Ander nadeel: de ruimte die je binnen wint, lever je buiten in. Hoeveel dit jou oplevert hangt af van de grootte van je tuin.  

Winnaar: zonnepanelen! ☀


  • Waardevermeerdering én extra voordelen

Op zoek naar een verbouwing die geld oplevert? Ga het dak op! De waardevermeerdering is misschien niet zo hoog als bij uitbouw. Zonnepanelen op je dak leveren wel heel veel voordelen op. Steeds meer kopers zoeken een huis met zonnepanelen. Daarom is een woning met zonnepanelen al snel meer waard: ongeveer 5000,- euro bij een gemiddeld zonnesysteem. Terwijl de netto kosten (na BTW teruggave) maar 3500 – 4000 euro zijn. Je verdient dus 120% van de investeringskosten terug.

Maar: daarnaast ga jij zelf direct besparen op je energiekosten. Heb je een grotere installatie geplaatst? Dan kan de waarde  van je huis nog verder toenemen. Laatste voordeel: ook het energielabel van je woning  verbetert bij het plaatsen van zonnepanelen met minimaal 1 stap. Hierdoor kan weer extra waardevermeerdering van je huis ontstaan.  Overigens geldt dit ook voor isoleren en het plaatsen van dubbel glas: vaak zie je zelfs 75% tot 100% van de geïnvesteerde kosten terug in de waarde van jouw huis!

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Wil je jouw verbouwing financieren met een hypotheek? Daar zijn vaak mogelijkheden voor! Wat je het beste kunt doen…

Neem contact op met Academica

Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Bel ons!