Vrouw met horloge

Maximale looptijd hypotheek naar 40 jaar [update]


15.785 keer gelezen

Ben je op zoek naar een hypotheek? Dan is op dit moment de maximale looptijd 30 jaar. Er is nu een bank die voor het eerst de looptijd van een hypotheek voor starters verlengt naar 40 jaar. Benieuwd wat de reden is, en welke voor- en nadelen dit met zich meebrengt? Lees snel verder!

Wat is de looptijd van je hypotheek?

De looptijd is de afgesproken periode waarin jij je hypotheek terugbetaalt.  De looptijd van je hypotheek moet je vooral niet verwarren met de rentevaste periode: dit  is de periode dat jouw rentepercentage vaststaat. Heb je een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar en een looptijd van 30 jaar? Dan  bepaal je na 10 jaar  de nieuwe rentevaste periode.

Looptijd hypotheek standaard 30 jaar

De economische looptijd die banken standaard hanteren is 30 jaar, ongeacht je leeftijd. Dit sluit aan op de periode waarin je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Toch is dit raar: starters hebben meer tijd om hun hypotheek af te lossen dan kopers van middelbare leeftijd. Bovendien stijgt de pensioenleeftijd. Kopers hebben hierdoor steeds langer inkomen en dus extra tijd om hun hypotheekbedrag terug te betalen. Vandaar de schreeuw uit de markt om de maximale looptijd van de hypotheek te verlengen naar 40 of jaar.

Voordelen looptijd hypotheek verlengen naar 40 jaar

Een langere maximale looptijd brengt veel voordeel met zich mee. Reken maar uit: het verschilt nogal of je 300.000 euro in  30, of  40 jaar moet terugbetalen! Er zijn twee voordelen:  

Maximale hypotheek hoger

Wanneer starters 40 in plaats van 30 jaar kunnen doen over hun aflossing,  zou het mogelijk worden met hetzelfde startersinkomen een (hogere maximale) hypotheek krijgen.    

Lagere maandlast

Wanneer je langer mag doen over het aflossen van je hypotheek, kunnen ook de maandelijkse hypotheeklasten lager worden. Voor jonge mensen met een starterssalaris wordt het hierdoor makkelijker om een hypotheek af te sluiten.

Maximale looptijd hypotheek afhankelijk van wetgeving

Vooralsnog is er een aanbieder op de markt die deze hypotheek aanbiedt. Voordat banken hypotheken met een maximale looptijd van 40 jaar massaal kunnen aanbieden, moeten er eerst nog zaken gewijzigd worden in wet- en regelgeving. Vanaf 2013 is iedereen namelijk verplicht om een hypotheek in 30 jaar minimaal annuïtair af te lossen. Doe je dit in 40 jaar? Dan heb je de laatste 10 jaar geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat is een nadeel. 

Starter? Ga voor advies!

Langer aflossen betekent ook: langer rente betalen. Daardoor betaal je onderaan de streep waarschijnlijk meer. Wanneer je kiest voor een hypotheek met een looptijd van 40 jaar, zitten daar nu dus nog wel wat haken en ogen aan. Wil jij weten of je er goed aan doet? Laat je adviseren. Een onafhankelijk hypotheekadviseur rekent voor jou uit of het in jouw geval voordeliger is. Wellicht zijn er andere mogelijkheden om jouw maximale hypotheek met een looptijd van 30 jaar te verhogen. 

Persoonlijk en onafhankelijk advies? Neem contact op!

Bel Academica: 078 648 14 18! Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kijken graag met je mee naar alle mogelijkheden.

Heb je een vraag? Bel ons!