Maandelijkse belastingteruggave hypotheek: wel of niet doen?


39.296 keer gelezen

Het belastingvoordeel dat je krijgt via hypotheekrenteaftrek, krijg je na jouw jaarlijkse belastingaangifte in één keer op je rekening gestort. Als je wilt, kun je dit wijzigen naar een maandelijkse betaling. Dit heet een voorlopige aanslag of in de volksmond voorlopige teruggaaf of teruggave. Wat zijn de voordelen? Is de voorlopige teruggaaf voordelig of niet?

Jaarlijkse belastingteruggave hypotheek

Betaal je hypotheekrente en heb jij recht op hypotheekrenteaftrek? Dan krijg je jaarlijks een deel van de betaalde hypotheekrente terug van de Belastingdienst. Dit bedrag ontvang je na de jaarlijkse belastingaangifte op je rekening. Je ontvangt het bedrag dan pas achteraf, maar je weet dan wel zeker dat het bedrag dat je krijgt ook klopt.

Maandelijks geld ontvangen via voorlopige teruggaaf

Wil je jouw jaarlijkse teruggave hypotheek aanpassen naar maandelijks? Dat kan door dit bedrag mee te nemen in je voorlopige aanslag 2020. De Belastingdienst betaalt de teruggaaf dan niet één keer in het jaar uit, maar je ontvangt iedere maand een deel. Dit noemen we voorlopige teruggaaf of voorlopige teruggave. Voordeel hiervan is dat je maandelijks meer te besteden hebt!

Wanneer krijg je de maandelijkse teruggave hypotheek?

Heb je de voorlopige aanslag aangevraagd of gewijzigd? Dan ontvang je de eerste betaling van jouw voorlopige teruggaaf ongeveer 6 weken later. Hierover ontvang je bericht van de Belastingdienst. Je krijgt het bedrag iedere 15e van de maand op je rekening gestort. Tenzij deze datum in het weekend valt of op een feestdag. Bekijk hier de exacte betaaldata.

Voorlopige teruggave hypotheek wijzigen

Je kunt jouw voorlopige teruggave hypotheek in het lopende jaar wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer er iets verandert in jouw situatie. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet. Anders loop je het risico dat je het verschil achteraf moet terugbetalen. Je kunt dit doen via Mijn Belastingdienst. Zo is jouw maandelijkse teruggave hypotheek weer up to date!

Nog voordeliger: ga voor een lagere hypotheekrente

Wil jij écht geld overhouden en niet afhankelijk zijn van de maandelijkse teruggave hypotheekrente? Sluit dan nu jouw hypotheek over tegen de laagste rente in de markt! Wij kijken graag met je mee wat in jouw situatie de beste oplossing is. Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter voor een gratis adviesgesprek.

Heb je een vraag? Bel ons!