Gevel appartementen

Hypotheekrenteaftrek 2020: dit is er nog mogelijk!


23.526 keer gelezen

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan mag je meestal de hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting. Voordeel voor jou, maar dit voordeel wordt in 2020 wéér verder afgebouwd. Lees snel wat er in 2020 nog allemaal mogelijk is en hoe je nog kunt profiteren.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek houdt in dat je het bedrag dat je elk jaar betaalt aan hypotheekrente, mag aftrekken van je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je onder de streep minder inkomstenbelasting.

Belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek in 2020

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente kan aftrekken, is de afgelopen jaren flink verlaagd. Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek nóg sneller afgebouwd. Tot 2023 zal het afbouwen als volgt verlopen:

JaarMaximaal tarief aftrekbare kosten eigen woning
202046%
202143%
202240%
202337,05%

In 2020 nog profiteren van de hypotheekrenteaftrek?

Dat is zeker nog mogelijk! Onderstaand enkele situaties:

1. Hypotheekrenteaftrek bij aankoop in 2020

Als je als starter op de woningmarkt een huis koopt, heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. In 2020 geldt dit voor nieuwe hypotheken, als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluit. De rente die je hierover betaalt is aftrekbaar. Daarnaast is ook een deel van de kosten koper fiscaal aftrekbaar. Hieronder vallen:

  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kosten Nationale Hypotheekgarantie
  • Taxatiekosten voor aan te kopen woning
  • Kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling

2. Hypotheekrenteaftrek bij oversluiten in 2020

Heb jij een hypotheek van vóór 2013 en wil je deze graag oversluiten? Dat kan! Je hebt dan meestal overgangsrecht verworven. Dit betekent dat de rente over de hypotheekvormen die je toen hebt afgesloten, nog steeds fiscaal aftrekbaar is. Ook als je deze hypotheek bij een andere aanbieder, tegen een veel lagere rente opnieuw afsluit!

Extra leuk: de boeterente, notariskosten, kosten Nationale Hypotheekgarantie, taxatierapport en de kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling zijn bij het afsluiten van een hypotheek meestal éénmalig aftrekbaar! Dit jaar dus nog voor maximaal 46%. Twijfel je nu nog of je jouw hypotheek wil oversluiten? Wacht niet langer, want anders loop je een deel van deze aftrek mis! Bijkomend voordeel is dat de hypotheekrente nog steeds erg laag is.

Boot niet missen? Stap bij Academica aan boord!

Maak nu nog maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Of je nu gaat verhuizen, of je hypotheek wilt oversluiten: je kan nu nog profiteren. Bel 078 648 14 80, of stuur ons een berichtje hieronder. Wij helpen je graag!

Heb je een vraag? Bel ons!