Langer zelfstandig wonen: 4 x voorbereiden op de toekomst!


8.848 keer gelezen

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig in hun eigen huis wonen. Logisch, want zo lang je alles nog zelf kan doen, is het prettig om in je vertrouwde eigen koopwoning te wonen. Weet je dat je door rekening te houden met de volgende opties nog veel langer zelfstandig kan wonen?

1. Betaalbare hypotheeklasten = financiële zekerheid

Financiële zekerheid is belangrijk om langer thuis te kunnen wonen. Je pensioen is misschien lager dan je inkomsten uit werk en daarom is het verstandig om te kijken of je op je hypotheeklasten kan besparen. Daarnaast is het verstandig om alvast na te denken over een betaalbare hypotheeklast voor nabestaanden. Oversluiten naar een lage hypotheekrente loont vaak. Misschien is een levensrente hypotheek iets voor jou. Maar neem ook eens onder de loep of je huidige hypotheekvorm nog bij jouw situatie en wensen past. Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Academica helpt je graag bij het vinden van de juiste oplossing!

2. Praktisch denken: verbouw de woning

Wil jij graag zo lang mogelijk thuis wonen? Dan is het verstandig om jouw huis zo toekomstbestendig mogelijk te maken. Drempels verwijderen, extra brede doorgangen en het eventueel naar beneden verplaatsen van de badkamer zijn slimme aanpassingen aan je huis. Houd daarnaast rekening met veiligheid door anti-slipmateriaal en handgrepen in de badkamer aan te brengen en het gasfornuis te vervangen voor een inductieplaat. Een hypotheek met bouwdepot kan hiervoor uitkomst bieden, maar je zou ook eventuele overwaarde kunnen verzilveren. Benieuwd wat in jouw geval de beste optie is? Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekexpert van Academica.

3. Woning kopen met kinderen = langer thuis wonen

Met de krapte op de huizenmarkt kan het lastig zijn om aan een passende woning te komen. Heb je er wel eens over nagedacht om samen met je kinderen een woning te kopen? Zo vergroot je de kans op de woningmarkt en kan je ook op oudere leeftijd langer in je eigen woning blijven wonen. Er zijn bijvoorbeeld kangoeroewoningen, waarbij je een voordeur deelt, maar wel een geheel eigen woonruimte hebt. De perfecte combinatie van privacy en familie dichtbij. Hoewel het vroeger lastig was om samen met je kinderen een huis te kopen, staan steeds meer geldverstrekkers open voor deze optie. Wij weten waar jij moet zijn!

4. Verhuizen? Vaak ook met lage pensioeninkomsten mogelijk

Jouw (toekomstige) inkomsten zijn een belangrijke factor bij het verkrijgen van een hypotheek. Is jouw pensioeninkomen lager dan uit arbeid maar heb jij overwaarde op je huidige woning? Dan is het vaak toch mogelijk om een hypotheek af te sluiten en bijvoorbeeld naar een toekomstbestendig huis te verhuizen. Zeker wanneer je jouw huidige woning lang geleden hebt gekocht, is de kans groot dat jij overwaarde hebt.

Ook voorbereiden op de toekomst? Academica helpt graag!

Wat jouw ideeën over de toekomst ook zijn, de onafhankelijke hypotheekexperts van Academica kunnen je helpen. We vergelijken alle voorwaarden en rentes van de hypotheekmarkt. Hierdoor vinden we altijd een oplossing die bij jouw situatie en wensen past. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bel naar 078 648 14 80 voor een gratis eerste gesprek of vul het contactformulier hieronder in.

Heb je een vraag? Bel ons!