Elektrische auto's aan laadpaal

Laadpaal elektrische auto: dit kost een oplaadpunt thuis!


16.162 keer gelezen

Elektrisch autorijden is per kilometer al snel 3 keer voordeliger dan rijden op benzine. Overweeg jij een elektrische auto te kopen? Dan is een oplaadpunt voor de deur natuurlijk een vereiste. Zo’n laadpaal kun je eenvoudig thuis aanleggen. Wat kost het? En zijn er andere opties? 

Thuis oplaadpunt elektrische auto aanleggen: 3 opties

Woon jij in een buurt met een openbaar oplaadpunt in de buurt? Dan heb je geluk! Je kan deze openbare oplaadpunten natuurlijk gewoon gebruiken. Hiervoor heb je een laadpas nodig. Met deze pas identificeer je jouw auto en betaal je voor de afgenomen stroom. Geen openbaar laadpunt in de buurt? Dan kun je een eigen oplaadpunt voor je elektrische auto aanleggen. Je hebt 3 opties: 

1. Zelf een oplaadpaal aanleggen

Als je een oprit of garage hebt, dan kun je de oplaadpaal op jouw eigen terrein plaatsen. Je kunt de laadpalen bestellen bij particuliere bedrijven. Jij bent de enige gebruiker. Alle kosten zijn voor jou. Je hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen bij de gemeente.  Opladen via je eigen oplaadpunt is voor jou gratis (je betaalt alleen je stroomtarief).

2. Oplaadpunt bij gemeente aanvragen

Veel gemeenten plaatsen kosteloos een laadpaal voor elektrische auto’s. Deze kun je aanvragen via websites zoals openbaarladen.nl of oplaadpuntaanvragen.nl. Voorwaarde is dat jij kan aantonen dat je een elektrische auto hebt, en dat je de oplaadpaal niet op eigen terrein kan aanleggen. De laadpaal komt bij een openbare parkeerplaats te staan. Alleen elektrische auto’s mogen vanaf dat moment op die plek parkeren. Dit wordt aangegeven met een speciaal bord. Let op: ook andere automobilisten met een elektrische auto mogen gebruik maken van dit oplaadpunt, ook al heb jij hem aangevraagd. Betalen gaat via jouw persoonlijke laadpas. 

3. Opladen via het stopcontact? Kan, maar geen aanrader!

Wil je via een ‘gewoon’ stopcontact opladen? Dan heb je in elk geval een speciaal koppelstuk nodig. Dit voorkomt dat je stopcontact smelt. De hoeveelheid stroom die er doorheen gaat is nu eenmaal veel hoger dan bij het gebruik van bijvoorbeeld een frituurpan. Hou er rekening mee dat de oplaadtijd meestal langer is dan bij speciale laadpalen: zo’n 10 uur in plaats van 4 uur.

Wat kost een laadpaal voor een elektrische auto thuis?

  • Een laadpaal aanvragen via de gemeente is gratis.
  • Wil je thuis een eigen oplaadpaal aanleggen? Dan zijn de kosten afhankelijk van het type lader dat je kiest. Zo zijn er slimme opladers op de markt die je kan bedienen met je smartphone en de stroomtoevoer aanpassen op het stroomgebruik in je huis. Deze kosten al snel 1500 euro. Simpele laders zijn iets goedkoper: deze vind je al rond de 700 euro. 

Kosten laadpaal of elektrische auto financieren

Zie jij dat elektrisch rijden helemaal zitten? De aanschafprijs van een elektrische auto én slimme laadpaal kan oplopen. Elektrische auto’s zijn in aanschafprijs namelijk nog een stuk duurder. Misschien kun je een deel van je budget vrijmaken uit je hypotheek. Zo is het opnemen van overwaarde een stuk makkelijker geworden! 

Benieuwd? Vraag Academica naar de mogelijkheden!

Bel 078 648 14 18 of vul hieronder het contactformulier in voor een gratis eerste gesprek. 

Heb je een vraag? Bel ons!