vraagteken geld rekenmachine

Hypotheekrente lang vastzetten: wat is zekerheid jou waard?


7.632 keer gelezen

Een van de meest gestelde vragen van onze klanten: ‘Welke rentevaste periode is het best om te kiezen?’. Het antwoord is.. per persoon verschillend. Ga je voor de laagst mogelijke lasten op korte termijn, of juist voor zekerheid op lange termijn? Daarom is goed hypotheekadvies zo belangrijk. Maar voor hoeveel zekerheid kies jij en wat levert het jou op?

Lang rente vastzetten = lang profiteren van lage lasten, toch?

Een hypotheek sluit je standaard af voor een periode van 30 jaar. Maar hoe lang je jouw rente vastzet bepaal je zelf. Of liever gezegd samen met je onafhankelijk hypotheekadviseur. Stelregel: hoe langer de rentevaste periode is, hoe hoger de rente die je betaalt. Je betaalt namelijk voor zekerheid aan de bank. Mochten rentes gaan stijgen door de jaren heen, dan weet je zeker dat jij van de heerlijk lage rente profiteert.

Wat is zekerheid jou waard?

In 2021 zijn de hypotheekrentes superlaag. Dat is algemeen bekend. Maar wat opvallend is: er zitten kleine verschillen tussen de rentevaste periodes. Kies je ervoor om je rente 10 jaar vast te zetten? Dan loop je misschien weg met de laagste rente van 0,86%. Maar: je weet niet zeker welke rente je ervoor terug krijgt als jouw rentevaste periode afloopt over 10 jaar. Wat als de rente dan 3% is? Zet je jouw rente 20 jaar vast? Dan is die nu maar 1,19% (juni 2021). Laten we berekenen wat extra zekerheid jou kost.

Rekenvoorbeeld

Onderstaande rentekosten zijn gebaseerd op een annuïteitenhypotheek van 325.000 euro:

Looptijd en rentepercentageGemiddelde rentekosten in 1e jaar hypotheek
1 jaar vast: 0,70%€ 187 per maand
10 jaar vast: 0,86%€ 229,75 per maand
20 jaar vast: 1,19%€ 318,17 per maand

*Rentestanden per 11 juni 2021

Conclusie:

Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar? Dan betaal je in het eerste jaar, gemiddeld per maand 42,75 euro meer dan wanneer je voor 1 jaar vast kiest (het verschil voor 9 jaar extra zekerheid). Ga je voor 19 jaar extra zekerheid (looptijd 20 jaar), dan betaal je gemiddeld 131,17 euro per maand meer in het eerste jaar.

Wanneer is kiezen voor zekerheid slim?

  1. Onzekerheid van hoge rente in de toekomst vermijden (rentes zijn al aan het stijgen).
  2. Zekerheid dat jouw hypotheek betaalbaar blijft als je met pensioen gaat (dan daalt je inkomen meestal).
  3. Geen financiële verrassingen in de dure periode van opgroeiende en studerende kinderen.
  4. Zekerheid dat de achterblijvende partner de hypotheeklast kan blijven betalen (in geval van overlijden).
  5. Kiezen om eerder te stoppen met werken (stabiele en langdurig lage hypotheeklasten).

Ga voor zekerheid. Check jouw voordeel bij Academica!

Voorwaarden en rentes kunnen per geldverstrekker verschillen. Laat je daarom goed adviseren door de onafhankelijke adviseurs van Academica. Wij hebben maar één belang, en dat ben jij! Samen gaan we voor jou op zoek naar de voordeligste hypotheek, mét de beste looptijd voor jouw situatie. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens hier in.

Heb je een vraag? Bel ons!