gouden vijf

Hypotheeklast verlagen? 5 gouden tips


7.237 keer gelezen

Alles is duurder geworden: de benzineprijzen stijgen, de energierekening is omhoog gegaan maar ook de dagelijkse boodschappen kosten meer. En het einde lijkt nog niet in zicht. Gelukkig kan je in veel gevallen wél jouw hypotheeklast verlagen. Hoe? Wij geven je 5 gouden tips.

1. Hypotheekrente verlagen = lagere maandlast

De hypotheekrentes zijn op dit moment nog zeer laag. Door je hypotheekrente te verlagen, kan jouw hypotheeklast vaak flink omlaag. Stel dat je nu een rente hebt van 2,8%, met een hypotheeksom van 325.000 euro. Dan betaal je op jaarbasis 9.100 euro aan rentelasten. Ga je bij oversluiten voor een rente van 1,22% voor 20 jaar vast, dan wordt jouw nieuwe rentelast 3.965 euro. Hierdoor betaal je jaarlijks ruim de helft minder aan rente!

2. Lasten verlagen door oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek

Wil jij maandelijks minder betalen aan je hypotheek? Dan loont het vaak om te onderzoeken of het écht noodzakelijk is om jouw hypotheek af te lossen. Door de enorme stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, is het in veel gevallen verantwoord om jouw hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken. Hierdoor betaal je maandelijks alleen hypotheekrente. Dit scheelt vaak veel in de maandlast. Laat je hierover altijd goed adviseren door de hypotheekexperts van Academica.

3. Verhuizen = in 1 klap van hoge hypotheekrente af

Wil je jouw hypotheek oversluiten om te profiteren van de lage rentes, maar staat jouw hypotheekrente nog heel lang vast? Dan krijg je meestal te maken met een fikse boeterente. De oplossing: verhuizen! Als je gaat verhuizen, mag je namelijk een nieuwe hypotheek afsluiten en grote kans dat je dit doet met een lagere rente dan je hiervoor had. Hierbij hoef je doorgaans geen boeterente te betalen. Scheelt een hoop geld! 

4. Verduurzaming woning levert vaak grote besparing op

Een andere manier om je hypotheeklast te verlagen, is het verduurzamen van je woning. Denk aan het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp en het isoleren van je huis. Hierdoor bespaar je flink op je energierekening (in deze tijd extra fijn!). Maar weet je dat je bij een aantal geldverstrekkers ook rentekorting krijgt wanneer je een woning met een gunstig energielabel hebt, of gaat kopen? Dit kan oplopen tot een rentekorting van maar liefst 0,25%! Zeker weten dat jij de laagste rente vindt? Schakel Academica in. Wij vergelijken alle rentes in de markt.

5. Door overwaarde lagere hypotheekrente

Heb je een hypotheek zonder NHG en is jouw woning in de afgelopen jaren in waarde gestegen? Dan verandert de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis. Hierdoor kan jouw hypotheek in een lagere ‘risicoklasse’ terechtkomen. Banken gebruiken de risicoklasse als maatstaf om jouw rentepercentage te bepalen. Een lagere risicoklasse betekent meestal ook een lagere hypotheekrente. Let wel: de risicoklassen van banken kunnen veel verschillen. Waar je bij bank A flinke rentekorting kan ontvangen bij een hogere woningwaarde, kan dit bij bank B flink tegenvallen. Tip: laat Academica met je meekijken of het voordeliger is om je risicoklasse aan te passen of je hypotheek over te sluiten. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

Hypotheeklast verlagen? Schakel Academica in

Met de lage rentes van nu is dit hét moment om jouw hypotheeklast te verlagen. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Schakel Academica in voor onafhankelijk hypotheekadvies. Wij vergelijken alle rentes in de markt. Bel ons op 078 648 14 80 voor persoonlijk advies of laat hieronder je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis.

Heb je een vraag? Bel ons!