Man en vrouw bespreken contract

Hypotheek voor ondernemers: weet waar je aanklopt!


23.571 keer gelezen

Een hypotheek voor ondernemers aanvragen wordt steeds makkelijker. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor "niet standaad situaties". Wij geven je voorbeelden van 5 verschillende banken. Bekijk de grote verschillen! 

NHG hypotheek voor ondernemers 

Wil je een hypotheek aanvragen als ondernemer? Dan kan je met NHG een woning tot een koopsom van 265.000 euro kopen. Of je een NHG hypotheek kan krijgen, hangt af van jouw toetsinkomen

  • Ben je al 3 jaar actief als ondernemer? Dan kan je jouw jaarcijfers overhandigen. Over de laatste 3 jaar wordt een gemiddeld jaarinkomen berekenend. Met als maximum het inkomen van het laatste jaar.
  • Ben je 1 jaar actief als zzp’er of ondernemer. Dan zijn er ook veel mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Hiervoor heb je wel een onafhankelijke partij nodig die jouw toetsinkomen kan bepalen. Neem hiervoor contact op met Academica via 078 - 6481 418. 

Hypotheek voor ondernemers: de mogelijkheden per bank

Wil je een huis kopen dat duurder is dan 265.000 euro? Dan zijn er tegenwoordig voor jou als ondernemer ook mogelijkheden  om een hypotheek af te sluiten! Maar, de verschillen tussen banken onderling zijn groot. Hieronder zie je 5 voorbeelden. 

Bank 1

Bij bank 1 wordt jouw financiële situatie beoordeeld op individuele basis. Je bent 1 jaar actief als zelfstandige en beschikt dus over jaarcijfers van 1 boekjaar. Dat wil zeggen dat jij zelf stukken moet aanleveren waar de bank induikt.  De bank rekent met maximaal 80% van jouw inkomen als zzp'er.

Bank 2

Bij bank 2 moet jij minimaal  jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar meenemen. In sommige gevallen kan je hiervoor een prognose van jouw  winst van het lopende jaar gebruiken. Deze moet door een accountant worden opgesteld. Er wordt dan gerekend met 100% van je inkomen. 

Bank 3

Bank 3 is een traditionele bank die nog op de oude manier werkt en alleen hypotheken verstrekt aan ZZP'ers die van drie jaar cijfers kunnen overleggen.  

Bank 4

Bij bank 4 kun je met de jaarcijfers van 1 jaar terecht als je aantoonbaar in de voorgaande periode aan jouw zelfstandig ondernemerschap dezelfde werkzaamheden in loondienst hebt uitgevoerd. Je kunt de cijfers voor 100% meenemen.

Bank 5

Bank 5 hanteert de 1-2-3 methode. Dit houdt in dat de cijfers van het eerste jaar 1x meetellen, de cijfers van het tweede jaar 2x meetellen en de cijfers van het derde jaar 3x meetellen, dit totaal wordt gedeeld door 6 bij de vaststelling van de maximale hypotheek. Er kan een kleine renteopslag van toepassing zijn.

Bel Academica: wij weten waar jij moet aankloppen!

Welke bank voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie. Wij zijn op de hoogte van alle regels en de laatste ontwikkelingen. Bel 078 648 14 18 en wij vertellen je waar jij moet zijn voor de beste hypotheek voor ondernemers!   

Heb je een vraag? Bel ons!