Mok en boek op tafel

ZZP Hypotheek: in 2018 nieuwe acceptatieregels


16.077 keer gelezen

Ben jij zzp’er en wil je een huis kopen? Dan zie jij jouw hypotheek vast als obstakel. Want daarvoor heb je een vast contract nodig, toch? Goed nieuws! Ook zonder vast contract kan jij als zzp’er aan een hypotheek komen. Zeker met de nieuwe rekenmethode waarmee het toetsinkomen wordt bepaald. Ken jij hem al?

ZZP hypotheek en toetsinkomen

Een huis kopen zonder vast contract en vast inkomen? Wanneer je als zzp’er een hypotheek wilt, dan wordt een toetsinkomen berekend. De bank wil namelijk weten of jij als zzp’er wel een hypotheek kan opbrengen. Dus duiken ze in jouw cijfers van de afgelopen 3 jaar. Het gemiddeld resultaat over deze jaren vormt het toetsinkomen waarmee ze jouw maximale hypotheek bepalen.

Hoeveel hypotheek kan ik als zzp’er krijgen?

Hoe hoger je toetsinkomen, des te hoger de hypotheek die je kunt krijgen. Maar dat kan lastig zijn. Zeker als je beginnend zzp’er bent: je hebt immers tijd nodig om je jaarinkomen op te krikken! In 2018 is het mogelijk om als zzp’er een hogere hypotheek te krijgen. Dat komt door een nieuwe berekening van het toetsinkomen die door enkele banken al wordt toegepast.

Oude berekening toetsinkomen

Stel: je inkomen is in het eerste jaar 20.000 euro en in het derde jaar 40.000 euro. Dan telt het eerste jaar in de oude berekening even zwaar mee voor jouw gemiddelde jaarinkomen als het laatste jaar. Dit haalt je toetsinkomen flink naar beneden.

Jaar 1:                          20.000 euro

Jaar 2:                          30.000 euro

Jaar 3:                          40.000 euro

Toetsinkomen:

30.000 euro

Nieuwe berekening toetsinkomen

Sinds kort hanteren enkele banken een nieuwe rekenmethode om het toetsinkomen van zzp’ers te bepalen. En die kan veel voordeliger uitpakken! Het resultaat in het laatste jaar telt in deze berekening zwaarder mee. Is jouw gemiddelde jaarinkomen in jaar 3 veel hoger? Dan kan je als zzp’er een hogere hypotheek krijgen (zie de rekensom hieronder).

Jaar 1:                          20.000 euro x 1

Jaar 2:                          30.000 euro x 2

Jaar 3:                          40.000 euro x 3

Toetsinkomen:

33.334 euro

Let op: niet overal ruimere hypotheek voor zzp’ers mogelijk!

Er zijn maar een paar banken die zzp’ers meer hypotheek bieden op basis van deze nieuwe rekenmethode. En die.. hebben wij in het vizier voor jou!

Wil jij hiervan profiteren? Bel ons!

Ga voor de beste en voordeligste hypotheek voor zzp’ers en bel: 078 648 14 18. Of laat hieronder je gegevens achter. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden en benaderen we de juiste en voordeligste hypotheekaanbieders in de markt voor jou!

Heb je een vraag? Bel ons!