Geld

Hypotheek aflossen of niet in 2021? 3 situaties!


13.568 keer gelezen

Een hypotheek moet je ooit aflossen. Dit kan je maandelijks in delen doen of aan het einde van de looptijd. Maar het is ook een optie om dit bij de verkoop van je woning te doen. Wat is verstandig met het oog op de stijgende huizenprijzen? Wij zetten de mogelijkheden voor 3 verschillende leeftijdsfases op een rijtje!

30-45 jaar: hypotheek aflossen of niet?

Stel: je hebt een koopwoning met een volledige annuïteitenhypotheek. De maandlast vind je vrij hoog. Stel je inkomen wordt minder, terwijl de kosten gelijk blijven of stijgen. Dan is een lagere maandlast meer dan welkom. En dat is vaak mogelijk! Zo heeft ook deze generatie door de stijgende huizenprijzen gemiddeld al flink wat overwaarde opgebouwd, die je vervolgens kan inzetten om je hypotheek (deels) te laten omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Het deel wat je daarna niet aflost, los je normaal gesproken af bij de verkoop van je huis. Op die manier kan jij nu genieten van een lagere maandlast! Win onafhankelijk hypotheekadvies in van Academica om te kijken wat verantwoord is in jouw situatie.

Rekenvoorbeeld

Je hebt in 2017 een hypotheek afgesloten voor 300.000 euro tegen een rente van 2,5%. Je bruto maandlast is 1.185 euro. De waarde van je woning is nu gestegen naar 400.000 euro, terwijl jouw openstaande hypotheek gedaald is naar 271.743 euro. Sluit je deze hypotheek nu over en pas je de aflosvorm voor 100.000 euro aan naar aflossingsvrij, tegen een rente van 1,60%. Dan daalt je bruto maandlast naar 806,56 euro. Dat scheelt je 378,44 euro in de maand!

45-60 jaar: hypotheek nu afbetalen of niet?

Wil jij je kinderen helpen bij het betalen van hun studie of bij de aankoop van een woning? Of zit je in een dure periode van je leven? Dan kan extra financiële ruimte fijn zijn. Het aanspreken van je hypotheek op basis van jouw overwaarde kan hiervoor vaak een oplossing bieden! Want grote kans dat je in deze fase van je leven een fikse overwaarde hebt. Om meer financiële ruimte te creëren kun je een deel van je hypotheek aflossingsvrij maken. Hierdoor blijven je maandlasten laag, omdat je minder aan maandelijkse aflossing doet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van je overwaarde te laten uitbetalen. Win onafhankelijk hypotheek advies in om te weten wat mogelijk is in jouw persoonlijke situatie.

60+ jaar: waarom hypotheek aflossen?

Ben je al of ga je binnenkort met pensioen? Meestal heb je tegen deze tijd al flink afgelost op je hypotheek. Tel daarbij de alsmaar stijgende huizenprijzen op, en grote kans dat jij flinke overwaarde hebt. Door deze overwaarde is het verantwoord om een aflossingsvrije hypotheek te hebben. Maar bouw wel zekerheid in om de huidige lage rente lang vast te zetten. Hierdoor kun je optimaal genieten van wat je al die jaren hebt opgebouwd.

Rekenvoorbeeld

Stel: je sluit nu een hypotheek af van 175.000 euro tegen een rente van 1,6%. Je hebt dan een bruto maandlast van 233,33 euro. Jouw woning is momenteel 350.000 euro waard. Verkoop je deze woning? Dan kan jij, of kunnen jouw nabestaanden, de hypotheek aflossen én blijft er waarschijnlijk nog genoeg over.

Wel of niet aflossen? Bel Academica!

Lagere maandlasten door niet maandelijks af te lossen? Neem contact op met onze hypotheekexperts. Wij nemen jouw persoonlijke situatie door en bespreken de mogelijkheden. Zo kun jij verantwoord een beslissing maken. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in.

Heb je een vraag? Bel ons!