persoon beklimt trap

Hypotheek aanvragen in 2024: 9 stappen!


23.072 keer gelezen

Heb jij geen idee hoe je een hypotheek moet aanvragen? Voor veel kopers is dit een obstakel. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Volg onderstaand stappenplan voor het aanvragen van een hypotheek. Inclusief tips en tijdsduur. Dan weet je precies in welk tijdsbestek je jouw hypotheek in 2024 kunt afsluiten.

Hypotheek aanvragen in 9 stappen

1. Laat je maximale hypotheek berekenen

Voordat je een huis gaat bezichtigen, laat je al een hypotheekberekening maken op basis van jouw inkomen, eigen geld en eventueel de waarde van je huidige woning. Wanneer de woning eenmaal aangekocht is, laat je op basis hiervan de hypotheekberekening aanpassen. Eventuele extra kosten voor een verbouwing van de nieuwe woning worden hierin meegenomen. 

2. Stel je ideale hypotheek samen

Stap 2 is nagaan welke hypotheekvoorwaarden je belangrijk vindt. Belangrijke vragen om jezelf te stellen: wil je de hypotheekrente kort of lang vastzetten? Vind je het belangrijk om tussentijds extra te kunnen aflossen? En wat zijn de mogelijkheden om de hypotheek mee te verhuizen naar een volgende woning? Tip: als je niet weet wat in jouw situatie belangrijk is, raadpleeg een expert!

3. Vergelijk hypotheken van alle geldverstrekkers

Nu je een duidelijk beeld hebt van jouw maximale hypotheek en de belangrijkste hypotheekvoorwaarden, ga je op zoek naar de hypotheek die hier het beste bij past. Wanneer je gebruik maakt van onafhankelijk advies dan doet jouw adviseur dit voor je. Tip: ga niet meteen naar je eigen bank, maar vergelijk álle aanbieders. Zo weet je zeker dat je echt de best passende en voordeligste rente krijgt. Dit laat je natuurlijk doen door een onafhankelijke partij zoals Academica, en niet door een bank die alleen het eigen tarief hanteert! 

4. Ga ervoor: vraag je hypotheek aan

Wanneer je de hypotheek hebt gevonden die het beste bij jouw wensen past, ga je jouw hypotheek aanvragen. Het renteaanbod wordt voor jou aangevraagd. Hierin staan alle details: het hypotheekbedrag, het rentepercentage, overige voorwaarden en kosten, en natuurlijk de maandelijkse aflossing. Het renteaanbod is beperkt geldig: vaak 2 tot 3 weken. Neem het renteaanbod uitgebreid door. Wil je nog zaken wijzigen of heb je vragen? Dan is dit het moment!

5. Teken het renteaanbod

Ga je akkoord met het renteaanbod dat je hebt gekregen? Dan stuur je het renteaanbod ondertekend retour. Na het ondertekenen en insturen, is het renteaanbod 3 tot 12 maanden geldig. Deze duur verschilt per geldverstrekker. 

6. Lever extra documenten aan voor de hypotheekaanvraag

Voor het aanvragen van het renteaanbod heeft jouw adviseur al veel documenten van jou ontvangen. Het kan zijn dat er aanvullende documenten nodig zijn voor de acceptatie van de hypotheek. De adviseur zal jou dan verzoeken deze extra documenten aan te leveren.

7. Zorg voor een taxatierapport

Naast de documenten waar jijzelf al over beschikt, heb je meestal ook een taxatierapport nodig van de woning die je wil kopen. Op basis van de getaxeerde marktwaarde van de woning, toetst de bank hoe hoog de maximale hypotheek is die je kunt krijgen (maximaal 100% van de getaxeerde marktwaarde in 2024). Let wel: het taxatierapport moet aan strenge eisen voldoen. Academica weet precies welke eisen dit zijn. 

8. Wacht op finaal akkoord voor financiering

Alles in orde? Dan geeft de geldverstrekker finaal akkoord voor jouw hypotheek. Met andere woorden: de aanvraag van je hypotheek is geaccepteerd! De geldverstrekker geeft het Bindend Kredietaanbod (BKA) af. Dit Bindend Kredietaanbod dient binnen enkele dagen ondertekend te worden. 

9. Yes! Ga naar de notaris voor de overdracht

Na ontvangst van het ondertekende Bindend Kredietaanbod, stuurt de geldverstrekker de hypotheekstukken naar de notaris. De notaris neemt contact met jou op in verband met de administratieve afhandeling van de hypotheek. De notaris vraagt het geld op bij de geldverstrekker, zodat de overdracht van de woning plaats kan vinden en de hypotheek ingeschreven kan worden. De notaris regelt de overdracht met de verkopende partij. Hierna teken je de akte van levering en hypotheekakte op kantoor bij de notaris. En daarna… is de woning van jou!

Tijdsduur: hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

De duur van een hypotheek aanvragen tot acceptatie, ligt aan hoe snel jij alle documenten kunt aanleveren. Daarnaast kan de duur van de acceptatie van je hypotheek per aanbieder verschillen. Bij sommige geldverstrekkers kan het wel twee tot drie maanden duren. Bij anderen is jouw hypotheek al binnen een week geaccepteerd. Laat dit meewegen in het advies!

Hypotheek aanvragen? Academica helpt je!

Bel 078 648 14 80 en we gaan met jou aan de slag om die aanvraag in 2024 zo snel mogelijk rond te krijgen. Je gegevens hieronder achterlaten kan natuurlijk ook. We nemen snel contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!