Pen en papier met grafiekjes

Huizenmarkt 2014: Wat is de prognose?


13.825 keer gelezen

De huizenmarkt trekt weer aan. In het eerste kwartaal van 2014 werden 40.000 huizen verkocht. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor! Ook het succes van de Open Huizen Dag op 4 april laat zien dat steeds meer mensen een huis willen kopen. Zo'n 140.000 mensen bezochten de deelnemende huizen (40% meer bezoekers dan vorig jaar). Maar hoe zat het ook al weer met de ingestorte huizenmarkt? En wat is de prognose van de huizenmarkt in 2014?

Achtergrond: huizenmarkt zeepbel

Tussen 1995 en 2008, stegen de huizenprijzen ongekend: met zo'n 250%. De prijsstijging werd vooral veroorzaakt doordat iedereen meer kon én ging lenen. Hierdoor ontstond er een zeepbel in de huizenmarkt. Niemand greep in. De banken en de overheid keken ernaar maar verroerden zich niet. Ondertussen bleven huizenkopers meer lenen dan hun huis waard was en er werd gretig gebruikgemaakt van de hypotheekrenteaftrek. In 2008 spatte de ‘zeepbel’ uiteen: de huizenmarkt stortte in. Daarna haalden de banken en overheid de broekriem aan. Veel geld lenen? Dat kon niet zomaar meer. Ook de hypotheekvoorwaarden werden strenger.

Waardoor trekt de huizenmarkt nu weer aan?

Inmiddels begint de rust weder te keren. De vraagprijzen van huizen zijn nu stukken lager dan in 2008 en de hypotheekrentes zijn enorm gedaald.  Daarom is het nu gunstig om een woning te kopen.

Lage hypotheekrentes
Wilt u bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van 10 jaar? Dan is de laagste rente momenteel 3.55%. Vorig jaar lag dat percentage nog op 4.69 % (cijfers, De Nederlandsche Bank). Kiest u voor dezelfde hypotheekvorm met een rentevaste periode van 20 jaar? Dan stijgt de rente gering: 4,1%. 

Huizenprijzen 2014 ligger hoger 
Voor het eerst in 3 jaar stijgen de huizenprijzen weer. Zo bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal van 2014 1,2% hoger dan in dezelfde tijd vorige jaar. Waarom deze prijsstijging? De lage hypotheekrentes, het groeiend consumentenvertrouwen en positievere economische vooruitzichten.

Prognose huizenmarkt 2014

Het gaat beter met de huizenmarkt, maar het is nog lang niet ‘gezond’. Vrijstaande woningen blijven bijvoorbeeld in prijs dalen. En in landelijke gebieden blijven huizen lang te koop staan, in tegenstelling tot woningen in stedelijke gebieden. Een korte prognose voor de huizenmarkt 2014*:

  • De huizenprijzen zullen licht blijven stijgen, voornamelijk in de sterke economische regio’s.
  • Vooral starters gaan in 2014 een huis kopen. De financieringsmogelijkheden zijn sterk verbeterd. Er wordt  veel gebruikgemaakt van de regeling van belastingvrij schenken (tot € 100.000).
  • In het tweede kwartaal van 2014 zullen waarschijnlijk de meeste woningen worden verkocht. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Per 1 juli wordt de NHG-grens verlaagd van € 290.000 naar € 265.000. Dat houdt in dat de maximale koopsom dan niet hoger mag zijn dan € 250.000. Op zoek naar een ruime hypotheek met NHG? Dan doet u er goed aan deze voor 1 juli af te sluiten. 

* Gebaseerd op uitspraken makelaarsvereniging NVM en Makelaarsland.

Hypotheekadvies op maat nodig? 078 648 14 18

Wilt u in 2014 uw hypotheek over- of afsluiten? Bij Academica krijgt u uitstekend hypotheekadvies op maat. Wij zijn al meer dan 30 jaar het onafhankelijk, financieel adviescentrum voor hoger opgeleiden. Bel ons of maak vrijblijvend een afspraak via het formulier hieronder. 

Heb je een vraag? Bel ons!