top van appartementcomplex

NHG voorwaarden 2014: wat gaat er veranderen?


14.374 keer gelezen

Wilt u graag een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is dit artikel wellicht interessant voor u. Vanaf 2014 worden namelijk enkele belangrijke NHG voorwaarden gewijzigd. Maar wat is NHG eigenlijk? En wat wordt er precies gewijzigd?

Wat is NHG?

Een hypotheek met  Nationale Hypotheek Garantie is zeer in trek bij huizenkopers. Waarom? De grote angst van een huizenkoper is toch wel dat de aangekochte woning in waarde daalt. Als het huis opeens noodgedwongen verkocht moet worden door bepaalde omstandigheden, dan wordt er flink verlies gemaakt. De huiseigenaar blijft met restschuld zitten en kan de hypotheek niet aflossen. De bank is daar natuurlijk niet blij mee. De NHG biedt de bank de garantie dat de restschuld afbetaald wordt. De bank loopt hierdoor minder risico. Dat levert flink voordeel op voor de huizenkoper, want diegene krijgt fikse korting op de hypotheekrente. 

Wat als ik blijf zitten met een restschuld door een gedwongen huisverkoop..

Heeft u een NHG hypotheek? Dan moet u aan bepaalde NHG voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de kwijtschelding van de restschuld. Er wordt onder andere verwacht dat u het financieel verlies op uw woning zoveel mogelijk beperkt heeft. Ook moet u een gegronde reden hebben dat u de lening niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld vanwege een verbroken relatie, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid of door het overlijden van de partner. Daarnaast moet u uw huis goed onderhouden hebben.

Wijzigingen NHG voorwaarden

Vanaf 2014 worden enkele NHG voorwaarden gewijzigd. Onderstaand ziet u de 3 belangrijkste wijzigingen.

  1. NHG grens wordt verlaagd naar € 225.000,-. Op dit moment kunt u een bedrag lenen tot € 290.000,- . Maar in de toekomst niet meer, omdat de NHG grens in de komende jaren flink verlaagd wordt. Dat gaat stapsgewijs. In juli 2014 zal het bedrag verlaagd worden naar € 265.000,- en in juli 2015 naar € 245.000,- . Uiteindelijk zal de NHG grens komen te liggen op € 225.000,-. De daling is fors. Zeker aangezien de NHG grens in 2011 nog op € 350.000,- lag.  
  2. De NHG wordt duurder. Nu betaalt u nog eenmalig 0.85 % van uw hypotheek voor de NHG. De toekomstige kosten NHG: deze zullen opgehoogd worden naar 1% van uw totaal geleende bedrag. Hoeveel scheelt u dat in kosten? Stel dat u een hypotheek neemt van € 200.000,-. Dan betaalt u nu eenmalig €1700,-, maar  vanaf volgend jaar zal dat bedrag € 2000,- zijn.
  3. Het eigen risico. In de nieuwe NHG voorwaarden geldt voor banken en andere kredietverstrekkers een eigen risico van 10 %. Dit betekent als een huizenbezitter verlies maakt, de kredietverstrekker zelf 10 % van de restschuld moet betalen. Het kan zijn dat het eigen risico doorberekend wordt in de hypotheek, waardoor de huizenkoper duurder uit is.

Overige NHG Voorwaarden

De meeste NHG voorwaarden blijven hetzelfde. De lening mag niet te hoog zijn ten opzichte van uw inkomen. Er wordt gekeken of u kredietwaardig bent. Daarnaast mag ook in 2014 tot 104 % van de aankoopwaarde worden geleend, zoals ook het geval is bij andere hypotheken.  Wat nog wel verandert in 2014: u mag de restschuld meefinancieren in een nieuwe NHG hypotheek. Dit betekent dat u toch kunt verhuizen, ondanks dat zeker is dat u uw huidige huis met verlies zult verkopen.  Wel moeten de kosten (restschuld plus nieuwe woning) onder de NHG kostengrens blijven.

Persoonlijk advies nodig? Laat je gegevens achter!

Heeft u vragen over de nieuwe NHG grens of de voorwaarden? Of wilt u een NHG hypotheek of een andere hypotheek, maar weet u niet of u ervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met Academica op. Wij zijn hét onafhankelijk financieel adviescentrum voor hoger opgeleiden. Bij ons krijgt u exact wat u wilt: advies op maat. Bel: 078 648 14 18.

Heb je een vraag? Bel ons!