huis

Huis winterklaar maken: 6 tips


9.406 keer gelezen

De herfst is van start gegaan. Nog even en koning winter staat voor de deur. Dit is hét moment om je voor te bereiden op een koudere periode met andere weersomstandigheden. Hoe je jouw huis winterklaar kan maken? Bekijk onze 6 tips!

1. Isoleer je woning

In de winter willen we er warmpjes bij zitten. Dat gaat dit jaar wel meer kosten! De energietarieven stijgen inmiddels harder dan de woningprijzen. De oplossing? Isoleren! Daarmee houd je warmte binnen. Dat is natuurlijk niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. En weet je dat je hier in veel gevallen ook nog subsidie voor kunt krijgen?

2. Schilder het buitenwerk

In de winter krijg je te maken met extra vocht. Dat is funest voor beschadigd schilderwerk. Is de buitenkant van jouw huis toe aan een verfbeurt? Wacht dan niet te lang. De perfecte schildertemperatuur ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. September en oktober lenen zich hier nog prima voor. En je kunt de hele winter weer vooruit!

3. Vergeet je tuin niet

De tuin is een steeds belangrijker onderdeel van ons huis. Vooral in de zomer. Maar heb je alle spullen die in jouw tuin staan ook nodig in de winter? Haal naar binnen wat niet buiten hoeft te staan. Zo voorkom je slijtage. Heb je een buitenkraan? Sluit deze af vóór het gaat vriezen om te voorkomen dat je leidingen kapot gaan. Planten kun je over het algemeen lekker laten staan. In de winter gaan ze in ‘ruststand’. Haal potplanten die écht naar binnen moeten daarom zo laat mogelijk binnen. En zet ze ook zo vroeg mogelijk weer buiten.

4. Ga het dak op!

Het dak mag je zeker niet vergeten. Een groot deel van de warmte verlies je namelijk via het dak. Daarom is het slim om de dakbedekking te controleren en eventueel te herstellen. Dat scheelt weer stookkosten. Oh, en als je dan toch op die ladder staat, controleer dan ook je dakgoot. Wanneer de dakgoten verstopt raken, blijft er water in staan. Dat water kan bevriezen, en dat kan weer zorgen voor waterschade.

5. Ontlucht je verwarming

In je verwarming kunnen luchtbellen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat jouw verwarming geluid maakt, minder warmte afgeeft en misschien zelfs wel beschadigt. Ontlucht jouw verwarming daarom met een speciale sleutel. Deze koop je bij de bouwmarkt.

6. Controleer je cv-ketel

Weet je dat onderhoud aan je cv-ketel heel verstandig is? Hoe vaak dit moet, hangt af van hoe oud jouw ketel is. Maar een kapotte ketel, daar moet je in de winter niet aan denken. Plan daarom ruim voordat het koud wordt een afspraak met een onderhoudsmonteur. Laat de cv-ketel controleren, ontluchten en vul hem bij met water. Toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan is een duurzamere optie zoals een warmtepomp misschien ook wel iets voor jou!

Grote uitgaven? Check je hypotheekopties!

Wil jij je huis isoleren? Of ben je toe aan een warmtepomp? En wil je je spaargeld hier niet voor aanspreken? Dan kan je deze energiezuinige maatregelen vaak bekostigen via je hypotheek. Ook zijn er vaak subsidies beschikbaar. Benieuwd naar de opties? Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Wij kijken graag met je mee.

Heb je een vraag? Bel ons!