Huis verwarmen met airco in 2022/2023? Bespaar op je kosten!


12.320 keer gelezen

Word jij ook niet vrolijk als je naar de stijgende gasrekening kijkt? Een torenhoge rekening in de winter wil je liever voorkomen. Onze tip: verdiep je eens in de mogelijkheid om je koophuis verwarmen met een airco. Op deze manier verwarm je duurzamer én vaak goedkoper. Wij zetten alle info voor je op een rijtje.

Huis verwarmen met airco 2022/2023 bespaart kosten

Denk je aan een airco, dan denk je waarschijnlijk aan een apparaat dat koude lucht blaast. Heerlijk voor in de zomer. Maar ook in de winter kan een airco erg nuttig zijn. Kies dan wel voor een airco met warmtepomp. De prijs ligt wat hoger. Maar met de huidige gasprijzen heb je dit snel terugverdiend. 

Let wel op: hoeveel je bespaart hangt helemaal af van jouw type woning en wat je betaalt voor gas en elektriciteit. Hieronder een rekenvoorbeeld gebaseerd op de tarieven van januari 2022 om je een beeld te geven.

Kosten huis verwarmen met gas

Met een nieuw contract betaal je voor een kuub gas gemiddeld 2,80 euro. Een gemiddelde cv-ketel gebruikt 4 kuub per dag. Wat neerkomt op 11 euro per dag voor verwarmen met gas.

Kosten huis verwarmen met airco

De kosten voor elektriciteit zijn ongeveer 55 cent per KW. Om een gemiddelde tussenwoning te verwarmen heb je drie airco units nodig. Iedere airco gebruikt nog geen 1 KW per uur. Je betaalt ongeveer 6,50 per dag aan verwarmen met aircosystemen.

Besparing airco met verwarming ten opzichte van gas

Een gemiddeld gezin van vier personen gebruikt 1.700 kuub gas per jaar. Dit betekent een jaarrekening van 4.760 euro. Kiest dit gezin voor verwarmen met airco? Dan betalen zij nog maar 2.550 euro per jaar. Een gemiddelde besparing van 2.210 euro! Hier gaan natuurlijk de aanschafkosten voor de aircosystemen nog vanaf. De kosten hiervoor zijn ongeveer 6.000 euro inclusief plaatsing.

Verwarmen met de airco en de impact op het milieu

Gas is een fossiele brandstof die bij de verbranding zorgt voor een flinke CO2 uitstoot. Niet zo duurzaam dus. Heb je grijze stroom? Iets beter voor het milieu, omdat een airco minder stroom verbruikt dan dat een cv-ketel gas verbruikt. Maar groene stroom is natuurlijk de duurzaamste keuze!

Nog beter: verwarmen met airco én zonnepanelen

Nog duurzamer? Laat je airco dan ‘lopen’ op zonnepanelen. Op langere termijn ook nog eens een stuk voordeliger. Ook het aanleggen van zonnepanelen is een investering. Maar goed nieuws: je kunt de kosten voor zonnepanelen meestal financieren in je hypotheek. En de rente hierover is vaak fiscaal aftrekbaar. Een andere optie is een duurzaamheidslening. Benieuwd naar meer groene maatregelen? Check ál onze verduurzamingstips.

Meer weten? Vraag een gratis gesprek aan

Bel 078 648 14 80 voor meer informatie. Of laat hieronder je gegevens achter. Onze adviseurs helpen graag om jouw mogelijkheden te bekijken.

Heb je een vraag? Bel ons!