Huis verbouwen? Handig stappenplan voor 2021!


3.157 keer gelezen

Verbouwen is in deze tijd populairder dan ooit! Droom jij ervan om je huis te verbouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, er komt ook heel wat bij kijken. Gelukkig kan een stappenplan je helpen.

Stap 1: bepaal het budget

Eén van de belangrijkste punten van een verbouwing is het budget. Wat zijn je wensen voor de renovatie van je woning en kan je dit financieren? Om je een beeld te geven zie je hieronder de kosten voor verbouwen per ruimte. Zo zie je dat de prijs voor een aanbouw in een hele andere categorie zit dan de kosten voor een verbouwing van de badkamer.

Kosten verbouwing huis

De gemiddelde kosten per ruimte:

  • Toilet: € 1.850 - € 2.650
  • Badkamer: € 6.500 - € 9.500
  • Zolder: € 9.000 - € 13.000
  • Keuken: € 12.500 - € 17.500
  • Uitbouw: € 19.000 - € 27.000

Stap 2: maak een ontwerp

Nu je weet wat je budget is, kan je aan de slag met een ontwerp. Zet jouw ideeën voor het verbouwen van je huis duidelijk op papier. Denk ook aan lichtpunten, leidingen en radiatoren. Wat wil je met de muren en vloeren? Kies je bijvoorbeeld voor vloerverwarming? En wil je de ruimte extra isoleren om het energielabel van je huis te verbeteren? Er zijn veel punten om over na te denken. Kom je hier zelf niet uit, laat je ontwerp dan maken door een architect.

Stap 3: kies een verbouwer

Vraag offertes aan bij verschillende bouwbedrijven bij jou in de buurt. Kies je voor een aannemer of huur je zelf mensen in? Kijk niet alleen naar de prijs voor de verbouwing, maar ook naar je gevoel bij de verbouwer. Vraag referenties op, lees recensies en vergelijk de offertes van verschillende bedrijven.

Stap 4: regel vergunningen en subsidies

Bekijk of er een vergunning nodig is voor de verbouwing van je huis die je wilt doen. Hiervoor moet je bij jouw gemeente zijn. Informeer daarnaast bij de gemeente of er misschien een subsidie is waarvoor je in aanmerking komt. Dit kan het geval zijn als jouw verbouwproject is verbonden met een energiebesparende essentie. Heb je een vergunning nodig? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Je moet namelijk rekening houden met een behandeltermijn van 6 tot 8 weken.

Stap 5: maak duidelijke afspraken

Heb je een aannemer gekozen? Maak dan samen duidelijke afspraken en zet deze ook op papier. Denk bijvoorbeeld aan de betaaltermijnen, opslag van bouwmaterialen. Zo kom je tijdens de verbouwing niet voor vervelende verrassingen te staan.

Stap 6: regel eventueel een tijdelijk verblijf

Laat je jouw hele huis verbouwen? Dan is het vaak niet mogelijk om hier te blijven wonen. Ga dan bijvoorbeeld op zoek naar een vakantiewoning in de buurt. Laat je de badkamer of keuken verbouwen, denk dan na over een plek om te douchen of koken. Misschien kan dit bij buren of familie in de buurt. Zorg er in ieder geval voor dat de aannemer de ruimte heeft om zijn werk uit te voeren.

Stap 7: houd je papierwerk op orde

Zorg dat je papierwerk zoals contracten, bouwvergunningen en subsidies goed bewaart. Vraag bijvoorbeeld ook welke materialen en kleuren er zijn gebruikt. Tip: maak tijdens de verbouwing van je huis veel foto’s. Zo weet je precies waar alle leidingen en balken liggen. Bewaar deze informatie allemaal bij elkaar. Handig als je in de toekomst nog eens een muurtje moet openbreken.

Verbouwing financieren? Breek je hypotheek open

Een huis verbouwen brengt vaak flink wat kosten met zich mee. Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing van je huis te financieren. Misschien heb je voldoende spaargeld. Maar het is ook mogelijk om je hypotheek uit te breiden of een lening af te sluiten. Wij kijken graag samen met jou naar de beste oplossing! Bel 078 648 14 80 of vul het formulier hieronder in. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Heb je een vraag? Bel ons!