Energielabel huis met rekenmachine

Energielabel huis verbeteren: van E naar A ruim 38.000 euro voordeel!


26.807 keer gelezen

Het energielabel van je huis verbeteren door verduurzaming van je woning. Heb je daar al eens aan gedacht? Je huis is dan zuiniger, meer waard, aantrekkelijker om te verkopen en je draagt een steentje bij aan een beter milieu. Maar ook niet onbelangrijk: er ligt een verrassend grote besparing op je te wachten! Lees snel hoe dit zit.

Is het duur om mijn energielabel te verbeteren?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dit label kun je aanvragen voor je koopwoning. Er zijn in totaal 7 labels, waarbij A het zuinigste label is en G het minst zuinige. Veel mensen denken dat het prijzig is om het energielabel van je huis te verbeteren naar een zuiniger energielabel. Maar niet alle kosten hoeven volledig voor eigen rekening te komen. Er zijn er vaak aantrekkelijke subsidies mogelijk. Zo krijg je in 2021 minimaal 20% subsidie wanneer je 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Ook een duurzaamheidslening is interessant (zeer lage rente!). En er zijn nog meer opties. De duurzaamheidsinvestering is vaak zeer de moeite waard!

Energielabel huis verbeteren: levert vaak grote besparing op!

Stel: je hebt een tussenwoning uit de jaren 70 met een energielabel E. Dit kan je naar een energielabel A tillen door energiebesparende maatregelen te nemen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en investeren in isolatie (dak en muur). Totaal kosten deze investeringen in dit voorbeeld je 15.000 euro. Gelukkig kan je dit ruimschoots terugverdienen. Zo bespaar je enorm op je energielasten én wordt je woning meer waard! Wij geven je een rekenvoorbeeld.

Kosten energielabel van E naar A verbeteren

  • Investering energiebesparende maatregelen: 15.000 euro
  • Schatting subsidie voor energiebesparing huis: 5.600 euro
  • Totale kosten: 9.400 euro

Wat levert het verbeteren van energielabel huis mij op?

1. Energiebesparing in 10 jaar: 21.120 euro

Voor de jaren 70 tussenwoning uit het voorbeeld die van energielabel E naar energielabel A wordt verbeterd, zal aanzienlijk minder energie verbruiken. Dit resulteert in een maandelijkse besparing van 176 euro, in 10 jaar bedraagt dit voordeel 21.120 euro.

2. Waardestijging woning: 13.800 euro

Door het plaatsen van zonnepanelen en isoleren van de woning, is de woning in het voorbeeld 13.800 euro meer waard geworden!

3. Rentevoordeel in 10 jaar: 13.139 euro

De geldverstrekker in dit voorbeeld biedt duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Deze rentekorting houdt in: hoe energiezuiniger je woning, hoe lager je hypotheekrente. Laat je jouw energielabel van E naar A verbeteren met bovenstaande energiebesparende maatregelen? Dan gaat je hypotheekrente bij een annuïteitenhypotheek met rentevaste periode van 10 jaar van 1,38% naar 0,88%. Dit geeft je in 10 jaar een rentevoordeel van 13.139 euro!

Totaal voordeel: 38.659 euro

De besparingen en waardestijging van de woning in het voorbeeld minus de investering, geeft een totaal voordeel van 38.659 euro! Goed om te weten: ook bij woningen met een gunstiger energielabel of woningen waar al gedeeltelijk verduurzaamd is, zijn grote besparingen mogelijk!

Besparen door verduurzamen? Neem contact op!

Wil jij weten wat jouw mogelijke besparing wordt? Bel ons voor onafhankelijk advies op 078 648 14 80. We helpen je graag! Het eerste gesprek is gratis.

Heb je een vraag? Bel ons!