document ondertekenen

Huis met hypotheek verhuren zonder toestemming bank: mag dat?


15.478 keer gelezen

Denk jij erover om je koophuis met hypotheek te verhuren? Bijvoorbeeld omdat je dubbele maandlasten tijdens een lange reis of proef-samenwonen wilt voorkomen. We snappen dat dubbele kosten voor niemand prettig zijn. Toch kleven er nogal wat risico’s en consequenties aan het verhuren van een huis met hypotheek zonder toestemming van de bank. Benieuwd hoe het precies zit?

Zonder toestemming bank mag je koophuis niet verhuren

In de hypotheekvoorwaarden van bijna elke geldverstrekker staat nadrukkelijk dat je de woning niet mag verhuren zonder toestemming van de bank. Overigens ook geen kamer aan een student of via Airbnb. Jouw woning is namelijk het onderpand voor de lening van de bank. En de geldverstrekker wil er zeker van zijn dat deze niet in waarde vermindert.

Risico’s huis verhuren zonder toestemming bank

Een woning die wordt verhuurd, heeft bij taxatie een lagere marktwaarde. Je denkt dan misschien aan schade aan de woning door onzorgvuldig handelen tijdens een kortstondige verhuurperiode of een wietplantage op zolder. Dit zijn uiteraard zaken die voor kunnen komen wanneer je jouw huis met hypotheek zonder toestemming verhuurt. Maar houd ook rekening met het volgende..

Huurbescherming leidt vaak tot waardevermindering woning

In Nederland kennen we huurbescherming. Hierdoor kan een huurder niet zo maar uit de woning gezet worden wanneer jij de woning wilt verkopen. Dit is van invloed op de waarde van de woning. Hier zijn berekeningen voor. Is jouw jaarlijkse huuropbrengst tussen de 1 en 7% van de WOZ-waarde van de woning? Dan verliest jouw woning 15 tot wel 55% van de woningwaarde wanneer jouw huurders niet verhuizen voor de verkoop! Maar er kleeft nóg een nare consequentie aan het verhuren van een koopwoning met hypotheek zonder toestemming van de bank.

Tóch zonder toestemming verhuurd? Bank kan hele lening opeisen

Wanneer de bank erachter komt dat jij jouw huis met hypotheek zonder toestemming verhuurt, is de consequentie niet mis. De bank kan de gehele lening in één keer opeisen. Dat betekent in de meeste gevallen dat jij jouw woning moet verkopen om af te lossen. Of, in het ergste scenario: dat de woning geveild wordt en vaak véél minder oplevert dan de marktwaarde, doordat je het in verhuurde staat op de markt moet brengen. Conclusie: zonder toestemming van de bank jouw huis met hypotheek verhuren is dus een slecht idee.

Koophuis eerlijk verhuren? Schakel Academica in!

Wil je toch jouw koophuis met hypotheek kunnen verhuren? Schakel Academica in om jou te adviseren. Onze adviseurs vergelijken de héle hypotheekmarkt. Hierdoor weten we precies welke hypotheekvormen en geldverstrekkers je nodig hebt om jouw woning eerlijk te verhuren. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter voor persoonlijk advies.

Heb je een vraag? Bel ons!