Mijn koophuis verhuren via Airbnb: mag dat?


36.652 keer gelezen

Als particulier kan je heel makkelijk jouw kamer of woning verhuren via Airbnb. Veel mensen doen dit om dubbele kosten tijdens de vakantieperiodes te voorkomen. Maar je dure zomervakantie terugverdienen door je koophuis te verhuren, mag dit zomaar?

Airbnb: zo werkt het

Airbnb is een platform dat vakantieverhuurders en vakantiegangers bij elkaar brengt. Via de website van Airbnb is het mogelijk om jouw koopwoning te huur aan te bieden. Zowel een hele woning als een appartement en een kamer. Mensen die een vakantiewoning zoeken, boeken jouw woning via Airbnb.

Mag ik mijn kamer of woning verhuren?

Klinkt te mooi voor woorden toch? Terwijl je op vakantie bent je kosten terugverdienen door je woning te verhuren, zonder risico’s? Er zit nog wel een klein addertje onder het gras. Of jij je huis via Airbnb mag verhuren, hangt namelijk af van jouw hypotheek en/of Vereniging van Eigenaren (VvE). Check daarom altijd de volgende punten met een onafhankelijke hypotheekexpert om vervelende situaties te voorkomen.  

1. Check je hypotheekakte

Wil jij jouw eigen huis verhuren via Airbnb? Waarschijnlijk rust er dan een hypotheek op de woning. Heel veel hypotheekaktes bevatten een huurbeding. Dit betekent dat je de woning of een gedeelte hiervan alleen mag verhuren met toestemming van de bank. Die toestemming wordt meestal niet zomaar gegeven en als deze wel wordt verleend, dan geldt dit in de meeste gevallen alleen bij verhuur voor langere duur en tegen strenge voorwaarden. Maar het verschil tussen korte en lange duur vind je meestal niet in de standaard hypotheekvoorwaarden terug. Wees hier dus voorzichtig mee!

Twijfel of jij je huis mag verhuren via Airbnb? Neem contact op met je tussenpersoon of je bank. Want, blijkt achteraf dat jouw bank geen toestemming geeft voor de verhuur? Dan kan de bank in het ergste geval de hele lening opeisen. Dat betekent in de meeste gevallen dat jij jouw huis moet verkopen.

2. Vraag toestemming aan je VvE

Heb je een koopwoning en zit je in een Vereniging van Eigenaren? Dan heb je toestemming van de VvE nodig voor. Heb je dit niet, dan kan de VvE je een boete opleggen en in extreme gevallen kan een rechter je zelfs de toegang tot je woonruimte ontzeggen. Als dit het geval is, vind je dit terug in het reglement of de splitsingsakte. Check dus vooraf de regels die binnen jouw VvE gelden voor het verhuren van je woning via Airbnb.

3. Andere risico’s

Heb je de hypotheekakte gecheckt en toestemming van bank en de VvE? Dan zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer jij jouw woning verhuurt via Airbnb. Zo zit er in sommige steden een limiet aan het aantal dagen per jaar dat je de woning mag verhuren. In sommige stadsdelen van Amsterdam mag je je huis zelfs helemaal niet verhuren via Airbnb. Check dus ook de regels van jouw gemeente. Ook is de woning, als die verhuurd is via Airbnb, in veel gevallen niet meer verzekerd vanuit je woon- en inboedelverzekering. Daarnaast kan verhuur fiscale gevolgen hebben. Houd hier rekening mee bij het doen van Belastingaangifte.

Kies voor onafhankelijk hypotheekadvies!

Wil jij zeker weten dat je een hypotheek afsluit met de beste voorwaarden die passen bij jouw wensen? Kies dan voor onafhankelijk hypotheekadvies van Academica. Onze hypotheekexperts vergelijken de gehele hypotheekmarkt. Zo weten wij precies welke hypotheek jij nodig hebt om jouw huis op een eerlijke manier te mogen verhuren. Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!