Mijn koophuis verhuren via Airbnb: mag dat?


11.428 keer gelezen

Via Airbnb kan je als particulier heel makkelijk jouw kamer of woning verhuren. Een leuke manier om wat extra bij te verdienen, zeker in de zomermaanden wanneer je zelf op vakantie bent. Maar je dure zomervakantie terugverdienen door je koophuis te verhuren, mag dit zomaar?

Airbnb: zo werkt het

Via de Airbnb website maak je een account. Hierna maak je een advertentie aan. Geef hier aan wat je wilt verhuren: een (gedeelte van een) kamer of woning, of je hele woning. Mensen kunnen via Airbnb een optie op jouw huis nemen. Ook de betaling gaat via de website. Super veilig dus!

Bepaal zelf je prijs

Jij bepaalt zelf wat mensen voor een overnachting in jouw huis betalen. Handig is om hiervoor te kijken wat de prijzen in jouw omgeving doen. Is er een evenement of is het in de vakantieperiode? Dan kan je best wat extra’s vragen.

Mag ik mijn kamer of woning verhuren?

Klinkt te mooi voor woorden toch? Terwijl je op vakantie bent je kosten terugverdienen door je woning te verhuren, zonder risico’s? Er zit nog wel een klein addertje onder het gras. Of jij je huis via Airbnb mag verhuren, hangt namelijk af van een mogelijke hypotheek en/of Vereniging van Eigenaren (VvE). Check daarom altijd de volgende punten. 

1. Check je hypotheekakte

Heb je een koopwoning? Waarschijnlijk rust er dan een hypotheek op de woning. Heel veel hypotheekaktes bevatten een huurbeding. Dit betekent dat je de woning of een gedeelte hiervan alleen mag verhuren met toestemming van de hypotheekbank. Die toestemming wordt meestal niet zomaar gegeven en als deze wel wordt verleend, dan geldt dit in de meeste gevallen alleen bij verhuur voor langere duur en tegen strenge voorwaarden. Maar het verschil tussen korte en lange duur vind je meestal niet in de standaard hypotheekvoorwaarden terug. Wees hier dus voorzichtig mee!

Neem bij twijfel contact op met je tussenpersoon of je bank. Want, blijkt achteraf dat jouw hypotheekbank geen toestemming geeft voor de verhuur? Dan kan de bank in het ergste geval de hele lening opeisen. Mocht je nog een oude sok met een paar ton erin hebben liggen dan is dit geen probleem, maar anders kan je hierdoor flink in de problemen komen!

2. Vraag toestemming aan je VvE

Heb je een koopwoning en zit je in een Vereniging van Eigenaren? Dan heb je toestemming nodig voor verhuur van de VvE. Doe je dit niet, dan kan de VvE je een boete opleggen en in extreme gevallen kan een rechter je zelfs de toegang tot je woonruimte ontzeggen. Als dit het geval is, vind je dit terug in het reglement of de splitsingsakte. Check dus vooraf de regels die gelden binnen jouw VvE.

3. Andere risico’s

Heb je de hypotheekakte gecheckt en toestemming van bank en de VvE? Dan zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zit er in sommige steden een limiet aan het aantal dagen per jaar dat je de woning mag verhuren. Ook is de woning, als die verhuurd is via Airbnb, in veel gevallen niet meer verzekerd vanuit je woon- en inboedelverzekering. Daarnaast kan verhuur fiscale gevolgen hebben. Houd hier rekening mee bij het doen van Belastingaangifte.

Kies voor onafhankelijk hypotheekadvies!

Wil jij zeker weten dat je een hypotheek afsluit met de beste voorwaarden die passen bij jouw wensen? Kies dan voor onafhankelijk hypotheekadvies van Academica. Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!