papieren ondertekenen

Huis kopen zonder notaris? Onmogelijk!


40.141 keer gelezen

Ga jij binnenkort een huis kopen, en denk je dat dit zonder notaris kan? Dan kom je van een koude kermis thuis! Lees bij welke stappen je als koper zeker hulp nodig hebt.

Stap 1: samenlevingscontract

Jij en je partner gaan een huis kopen, maar jullie zijn voor de wet officieel nog geen partners. Dan is het slim om een samenlevingscontract aan te gaan. Anders zit je met de gebakken peren als de relatie ooit over gaat, of wanneer een van jullie onverhoopt komt te overlijden.

Stap 2: voorlopige koopovereenkomst

Huis in vizier, jij wil snel tekenen. Denk jij slim af te zijn door een  koopovereenkomst op te laten stellen zonder notaris of aankoopbegeleiding? Dan wrijft de verkoopmakelaar vast in zijn handen. Hij treedt alleen op namens de verkopende partij. Hierdoor kan jij als koper belangrijke zaken over het hoofd zien. Jij krijgt de voorlopige koopovereenkomst te lezen (Chinees is waarschijnlijk net zo begrijpelijk voor jou). Je bent snel geneigd ja te zeggen.  Maar de voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn misschien niet in jouw voordeel. Als je je handtekening hebt gezet, heb je slechts 3 dagen bedenktijd! Daarom heb je een notaris nodig die voor jouw belang opkomt. Wat je ook kan doen; een aankoopmakelaar inschakelen. Dat moet een nog beter gevoel geven!

Amsterdams model

In Amsterdam kun je geen voorlopige koopovereenkomst opstellen zonder notaris. Je bent verplicht om hiervoor langs de notaris te gaan. In de  koopovereenkomst worden alle afspraken schriftelijk vastgelegd. Met die overeenkomst kunnen zowel de verkoper als koper verplichtingen over en weer bewijzen.

Stap 3: aflossingsnota opvragen

Kan de vorige verkoper de hypotheek wel aflossen? Dit kan een notaris voor je uitzoeken in stap 3. Hij of zij kan een aflossingsnota opvragen waarin banken bevestigen dat de hypotheek die op het huis rust netjes wordt afgelost door de vorige koper. De notaris maakt hierna een akte van royement op. Let op: het opvragen van de aflossingsnota duurt bij veel banken standaard een maand. 

Stap 4: koopovereenkomst inschrijven bij kadaster

Wat als blijkt dat de verkoper financiële problemen heeft en er wordt ineens beslag gelegd op het huis? Dan heb jij als koper dikke pech! Oplossing: de notaris kan in stap 4 de  koopovereenkomst inschrijven bij het Kadaster. De inschrijving beschermt jou als koper in de periode tussen de koop en de eigendomsoverdracht. Let wel: deze periode mag maximaal 6 maanden duren.

Stap 5: hypotheekakte opstellen

De hypotheekakte wordt áltijd opgesteld door de notaris. In deze akte wordt vastgelegd dat jij als koper de woning als onderpand geeft aan de bank in ruil voor je hypotheek. Om de bank te beschermen heeft deze het recht om de woning te verkopen als de hypotheeklast niet door jou wordt betaald. Dit noemt men het recht van hypotheek. Dit recht vervalt nadat de lening volledig is afgelost.

Notariskosten huis kopen

Let op: veel notarissen hanteren een zogenaamd ‘cafetariamodel’. Je betaalt voor alle stappen in het aankoopproces een apart bedrag. Al met al lopen de notariskosten dan flink op! Kies bij voorkeur voor een notaris die vooraf een duidelijke prijs afspreekt voor alle stappen in het proces. Zo weet je precies waar je als koper aan toe bent.

Andere oplossing? Bel Academica!

Academica kent geen cafetariamodel. Voor 995 euro krijg je een gratis voortaxatie, hulp bij bieden en onderhandelen en advies bij het  opstellen van je koopcontract. En we hebben contact met de beste notarissen die jou kunnen helpen. Bel 078 648 14 18 of vul het contactformulier in en we gaan direct aan de slag. 

Heb je een vraag? Bel ons!