Huis met balkon

Huis kopen zonder makelaar in 2021? Dit kan er fout gaan!


11.697 keer gelezen

Zelf een huis kopen, dat is niet zonder risico. Wij vertellen waar je op moet letten, en we hebben hét alternatief waarmee jij zonder makelaar toch nog een kans kunt maken…

Zelf kopen zonder makelaar

Daar denken veel mensen aan, misschien jij ook. Vooral de makelaarscourtage is een afschrikker. Dit is meestal een vast percentage van de aankoopsom (1 - 1,5% van koopsom). Superveel geld dus. Toch is het kopen van een huis zonder makelaar ook niet ideaal.

Zonder makelaar een huis kopen in 2021? Let op!
 

1. Doe nooit een bod zonder voortaxatie

Wanneer je zelf een huis wil kopen, is het belangrijk dat je vooraf toch een voortaxatie aanvraagt. Zonder voortaxatie loop je het risico dat je te veel, of te weinig biedt. En dat kan gevolgen hebben…

Als het fout gaat:

Bied je te weinig? Dan is de kans natuurlijk groot dat jouw bod wordt afgewezen en de concurrent er met het huis vandoor gaat. Bied je te veel? Ook dan kan jouw droomhuis aan je neus voorbij gaan! In 2021 mag je maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen. Heb jij een bod gedaan van 250.000 euro en blijkt het huis maar 235.000 euro waard? Dan kun je een hypotheek van maximaal 235.000 euro krijgen (100% van de woningwaarde). De rest (15.000 euro!) moet je uit eigen zak betalen.

2. Sla geen kleine letters over in het koopcontract

De meeste koopcontracten zijn natuurlijk niet in Jip-en-Janneketaal geschreven. Vraag daarom altijd advies vóór het tekenen van het koopcontract. Zo sluit je financiële risico’s uit.

Als het fout gaat:

Teken je een contract zonder ontbindende voorwaarden? Dan loop je een groot risico. Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je na het tekenen van het voorlopig koopcontract de tijd krijgt om de financiering rond te maken. Lukt het niet, dan kun je nog onder de aankoop uit. Zónder ontbindende voorwaarden ben je verplicht om over te gaan tot de koop. Doe je dit niet, dan moet je de koper een schadevergoeding betalen. Dit is maar liefst 10% van de aankoopsom!

3. Regel op tijd je rechtsbijstandverzekering

Een huis kopen zonder makelaar brengt nog meer juridische risico’s met zich mee. Denk aan verborgen gebreken, of niet nagekomen afspraken door de verkoper.

Als het fout gaat:

Heb je zelf een huis gekocht dat achteraf vol blijkt te zitten met houtrot? Dan kun je niet terugvallen op een makelaar. Jij bent zelf verantwoordelijk voor alle afspraken die zijn gemaakt. Bovendien moet je zonder goede juridische hulp alle onenigheid zelf zien op te lossen. Dat betekent dat je zelf de telefoon moet pakken. Kleine kans dat je de schade op de vorige eigenaren kunt verhalen.

Wil je dat het goed gaat? Uitbesteden die handel!

Academica helpt je bij alle bovengenoemde zaken én meer, zonder dat je duizenden euro’s kwijt bent aan makelaarscourtage. Je krijgt begeleiding bij jouw aankoop tegen een superlaag tarief: 995 euro. En daar krijg je alles voor: gratis voortaxatie, hulp bij bieden en onderhandelen en advies bij het tekenen van je koopcontract. Zo kun jij zelf je huis kopen zonder enig risico. Bel ons via 078 648 14 80 of neem hieronder contact op. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!