Briefgeld euro's

Huis kopen zonder eigen geld in 2023? De opties!


32.024 keer gelezen

Wil jij een huis kopen zonder eigen geld? Dat wordt steeds lastiger. Maar we snappen heel goed dat je geen zin hebt om je spaarrekening in één keer leeg te trekken. Lees daarom snel wat jouw opties zijn in 2023!

Eigen geld in 2023 steeds belangrijker

Bij het kopen van een huis betaal je niet alleen de aankoopsom, maar ook kosten koper. Dit zijn kosten om de aankoop van de woning rond te krijgen. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten of kosten voor hypotheekadvies. Kosten koper kon je lange tijd meefinancieren in je hypotheek. Maar, door wijzigingen in de regelgeving moeten huizenkopers de laatste jaren steeds vaker een beroep doen op hun spaargeld. Waar je voorheen meer kon lenen dan het huis waard was, bepaalt inmiddels de waarde van je woning de maximale hypotheek. 

Huis kopen zonder eigen geld in 2023? 3 opties!


1. Ga voor nieuwbouw, minder kosten koper!

Zo min mogelijk eigen geld inbrengen kan, wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning. Hoe dit kan? Bij nieuwbouw koop je ‘vrij op naam’. Dit heeft een groot voordeel: veruit de meeste kosten zitten al in de koopsom en komen voor rekening van de verkoper. En dat scheelt je al veel eigen geld.

2. Maak gebruik van een (belastingvrije) schenking

Wanneer je de mogelijkheid hebt, is een schenking een geweldige steun in de rug voor de aanschaf van een woning. In 2023 is echter de belastingvrije ‘jubelton‘ afgeschaft. Je kan nog wel 28.947 euro belastingvrij ontvangen voor de aanschaf van een woning. Over een hogere schenking moet schenkingsbelasting betaald worden. 

3. Gebruik de vrijstelling van overdrachtsbelasting

Wanneer je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen voor een woning van maximaal 440.000 euro. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Zo mag je de vrijstelling maar één keer gebruiken en moet je zelf in de woning gaan wonen. 

In 2023 een huis kopen met hypotheekadvies

Of je nu je eigen geld gaat inzetten of gebruik kunt maken van een andere regeling: een eigen woning kopen kan een lastig proces zijn. Waarbij een foutje snel gemaakt is! Des te belangrijker is het dat jij voor goed hypotheekadvies gaat. Zo weet je zeker dat jij het maximale uit jouw hypotheek haalt en er genoeg geld overblijft om in jouw nieuwe woning te investeren. 

Weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bel Academica

We geven onafhankelijk advies en berekenen exact hoeveel eigen geld je nodig hebt in jouw situatie. Als jij ervoor wilt gaan, regelen wij je hypotheek voor je. Bel ons op 078 648 14 80 of laat je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!