Briefgeld euro's

Huis kopen zonder eigen geld in 2021? De opties!


27.084 keer gelezen

Wil jij een huis kopen zonder eigen geld? Dat wordt steeds lastiger. Maar we snappen heel goed dat je geen zin hebt om je spaarrekening in één keer leeg te trekken. Lees daarom snel wat jouw opties zijn in 2021!

Eigen geld in 2021 steeds belangrijker

Bij het kopen van een huis betaal je niet alleen de aankoopsom, maar ook kosten koper. Dit zijn kosten om de aankoop van de woning rond te krijgen. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten of kosten voor hypotheekadvies. Kosten koper kon je lange tijd meefinancieren in je hypotheek. Maar, door wijzigingen in de regelgeving moeten huizenkopers de laatste jaren steeds vaker een beroep doen op hun spaargeld.

Voorbeeld
Je koopt een huis met een woningwaarde van 250.000 euro:

  • In 2016 leende je maximaal 102% van de woningwaarde. Je kon dus nog 5000 euro extra lenen om bijkomende kosten te betalen.
  • In 2017 kon je nog maar 101% van de woningwaarde lenen. Er blijft slechts 2500 euro over om kosten koper te betalen.
  • Vanaf 2018 kun je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Kortom: voor alle kosten bovenop de woning zelf, moet je met eigen geld inbrengen. Dit blijft zo in 2021.

Huis kopen zonder eigen geld in 2021? 3 opties!


1. Ga voor nieuwbouw, minder kosten koper!

Zo min mogelijk eigen geld inbrengen kan, wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning. Hoe dit kan? Bij nieuwbouw koop je ‘vrij op naam’. Dit heeft een groot voordeel: veruit de meeste kosten zitten al in de koopsom en komen voor rekening van de verkoper. En dat scheelt je al veel eigen geld.

2. Maak gebruik van belastingvrij schenken

Als je kan! Vanaf 2018 is het weer makkelijker om tegen bepaalde voorwaarden eenmalig een bedrag van 100.000 euro belastingvrij te schenken. Dit geld moet worden gebruikt om een huis te kopen of om een hypotheek af te lossen. Vooral voor starters zonder eigen geld kan dit een uitkomst zijn.

3. In 2021 een huis kopen met hypotheekadvies

Zoals gezegd mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je alle kosten bovenop de woningwaarde vanaf dan met eigen middelen moet betalen. Des te belangrijker is het dat jij voor goed hypotheekadvies gaat. Zo weet je zeker dat jij het maximale uit jouw hypotheek haalt en er genoeg geld overblijft om in jouw nieuwe woning te investeren. 

Naad van de kous weten? Bel 078 648 14 80

We geven onafhankelijk advies en berekenen exact hoeveel eigen geld je nodig hebt in jouw situatie. Als jij ervoor wilt gaan, regelen wij je hypotheek voor je. Bel ons, of laat je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!