Kale muren en raam

Huis kopen samen met ouders: familiehypotheek, gift of garant staan


21.907 keer gelezen

Voor starters is een woning kopen vaak erg lastig! Hoe kan je immers een hypotheek krijgen zonder vast contract, een goedgevulde spaarpot en voldoende inkomen? Maar er is een oplossing: een huis kopen samen met ouders.

Familiehypotheek

Bij een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek) lenen kinderen een deel van het geld voor de toekomstige woning van hun ouders. Het onderpand van dit geleende deel is, net als bij een standaardhypotheek, het huis. Een huis kopen samen met ouders kan zelfs geld opleveren. Als alles netjes wordt afgesproken en vastgelegd, kan het geleende bedrag worden meegenomen in de hypotheekrenteaftrek van de kinderen. Dat scheelt! Bovendien is de rente die ouders erover ontvangen belastingvrij. Zo levert een familiehypotheek vaak veel meer op dan een spaarrekening.

Belastingvrij schenken 2020

In 2020 is het voor ouders mogelijk om eenmalig een bedrag van 103.643 euro belastingvrij te schenken aan hun kinderen om een huis te kopen of hypotheek af te lossen. En dat komt goed uit! Want in 2020 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Extra kosten als ‘kosten koper’ en een eventuele overbieding moeten vanuit eigen geld betaald worden. Een belastingvrije gift kan voor veel starters een uitkomst zijn.

Garant staan

Starters krijgen vaak geen hypotheek omdat ze nog niet genoeg verdienen, of omdat ze geen vast contract hebben. Gelukkig is het sinds kort bij een aantal hypotheekverstrekkers weer mogelijk om een hypotheek met borg of garantstelling te krijgen. Bij ‘garant staan’ ondertekenen, naast het kind, ook de ouders de hypotheekakte. Vanaf dat moment zijn ze allen aansprakelijk voor de hypotheek. Worden de hypotheeklasten niet betaald? Dan kan de bank, naast het kind, ook een beroep doen op de ouders.

Huis kopen samen met ouders? Ga ervoor!

Genoeg mogelijkheden! Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Wij gaan direct aan de slag. Voor je het weet neemt onze onafhankelijke hypotheekadviseur contact met je op over jouw eerste huis!

Heb je een vraag? Bel ons!